Aktuelno iz kulture

Od uzorka kose do plave baršunaste haljine sa operske premijere: Atina dobija muzej posvećen Mariji Kalas

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

09:37

Od uzorka kose do plave baršunaste haljine sa operske premijere: Atina dobija muzej posvećen Mariji Kalas
Od uzorka kose do plave baršunaste haljine sa operske premijere: Atina dobija muzej posvećen Mariji Kalas - Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Od uzorka njene kose do plave baršunaste haljine koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve "Travijate" 1955. u milanskoj Skali, posetioci Atine sada mogu da se dive predmetima operske dive Marije Kalas u novom muzeju posvećenom legendarnom sopranu.

Smešten u trospratnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej danas otvara svoja vrata, uoči stogodišnjice njenog rođendana, preneo je Rojters.

Naočare sa dioptrijom, kostimi i sveska koju je legendarni sopran koristila da bi zapamtila delove iz svojih predstava, naći će se među predmetima na izložbi, koji su poklonjeni ili pozajmljeni muzeju.

Na drugom spratu muzeja posetioci će moći da slušaju delove njenih prepoznatljivih predstava, uključujući ariju "Kasta Diva" iz Belinijeve opere "Norma".

Marija Ana Sofija Sesilija Kalogeropulos, svetski poznata kao Marija Kalas, rođena je u Njujorku u decembru 1923. godine.

Roditelji su joj bili Grci, a preminula je 1977. godine u 53. godini od infarkta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura