Aktuelno iz kulture

Umro gitarista Džon Hačinson, ključni saradnik Dejvida Bouvija s kojim je snimio "Space Oddity"

Komentari

Autor: Variety

26/07/2021

-

16:46

Umro gitarista Džon Hačinson, ključni saradnik Dejvida Bouvija s kojim je snimio "Space Oddity"
Džon Hačinson - Copyright Prinskrin/Youtube/David Bowie

veličina teksta

Aa Aa

Britanski gitarista Džon "Hač" Hačinson, ključni saradnik Dejvida Bouvija, koji je odsvirao originalnu verziju pesme "Space Oddity", umro je prošlog vikenda posle duge i teške bolesti, saopšteno je na sajtu Dejvida Bouvija.

Hač je radio sa bendovima poput Tennesseans i Dave Kirby Five, svirajući i na nastupima Litl Ričarda i Džina Vinsenta, a neko vreme proveo je i kao solo izvođač u Švedskoj.

S Bouvijem je stupio u kontakt 1966. godine, kada je bio na audiciji za Buzz, pevačev prateći bend u to vreme. Sa njima je svirao nekoliko meseci. Nakon što se grupa raspala, Bouvi je objavio jedan solo album 1967, a onda sa Hačom i svojom devojkom Hermionom Fartingejl (koja kasnije postaje tema Bouvijeve pesme "Letter to Hermione") osniva bend Feathers.

Trio je nastupao i snimio nekoliko demo albuma tokom 1968, ali se raspao nakon što su Bouvi i Fartingejl raskinuli, piše Varajeti.

Bouvi i Hač nastavili su da nastupaju kao folk duo i snimili zajedno nekoliko pesama, među kojima i prvu verziju "Space Oddity". 

Međutim, Hač je procenio da mu rad sa Bouvijem oduzima suviše vremena, budući da je tek zasnovao porodicu i odlučio je da napusti duo. Muzičari su ostali u dobrim odnosima i "Zigi Stardast" ga je kasnije zvao da s njim svira na velikoj turneji.

Hač je radio još nekoliko godina kao solo umetnik i u bendovima, a objavio je i memoare pod nazivom "Bouvi i Hač" 2014. godine. Bouvi je umro 2016.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura