Aktuelno iz kulture

Dizni reagovao na nezadovoljstvo gledalaca: Najkontroverzniji novi film "Snežana" ipak izgleda drugačije

Komentari

Autor: Variety

30/10/2023

-

23:01

Dizni reagovao na nezadovoljstvo gledalaca: Najkontroverzniji novi film "Snežana" ipak izgleda drugačije
Dizni reagovao na nezadovoljstvo gledalaca: Najkontroverzniji novi film "Snežana" ipak izgleda drugačije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Studio "Dizni" objavio je prvu novu fotografiju dugonajavljivanog filma "Snežana", koji bi trebalo da bude premijerno prikazan 21. marta 2025. godine.

Na njoj vidimo Snežanu (Rejčel Zegler) okruženu "magičnim bićima", koji su ipak animirani, za razliku od ranijih planova da se njihovi likovi povere stvarnim glumcima, piše Variety.

Naime, kao i ostali studiji, Dizni intenzivno radi na uključivanju raznolikih nacija, rasa i društvenih zajednica koje su tokom istorije bile marginalizovane i diskreditovane, pa je planirano da se umesto kostima ili animacije, uloge Snežaninih pratilaca poverene glumcima najrazličitijih grupacija.

Međutim, takva odluka je naišla je na burne reakcije na internetu, a oglasio se čak i sin originalnog animiranog filma, koji je izjavio da se zbog rimejka "Volt Dizni i njegov otac okreću u grobovima".

Studio je očigledno odlučio da posluša glas publike, iako je promena plana premijeru filma pomerila za čak godinu dana kasnije.

Ipak, studio nije odustao od toga da patuljke zameni takozvanim "magičnim bićima", jer, kako su ranije naveli u saopštenju, nisu želeli da "podgrevaju stereotipe o ljudima sa nanizmom".

Razlika u odnosu na njihovu raniju ekranizaciju bajke braće Grim je i u tome što njihovoj Snežani princ neće biti potreban. Rediteljka i scenaristkinja Greta Gervig, koja trenutno promoviše novi film "Barbi", jedna je od scenaristkinja na novoj verziji "Snežane" i odluka produkcije je da fokus na junakinji koja želi da postane vođa.

"Naša verzija je sveža i nova priča o mladoj ženi koja može da funkcioniše bez princa. Da, nemam kožu belu kao sneg i neću je izbeljvati za ulogu", rekla je svojevremeno glumica Rejčel Zegler kojoj je poverena glavna uloga.

Disney u poslednjih desetak godina aktivno radi na novoj interpretaciji popularnih animiranih klasika, pa su tako gledaoci dobili novu "Malu sirenu" u kojoj je glavna uloga poverena afro-američkoj pevačici i glumici Hale Bejli.

Dizni je prvi put adaptairao priču Braće Grim za veliko platno 1937. godine. Animirani film "Snežana i sedam patuljaka" Američki filmski institut uvrstio je u 100 najboljih američkih filmova svih vremena, dobio je Oskara i ujedno je ostvarenje sa najvećom zaradom u istoriji animacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura