Aktuelno iz kulture

Ostale uloge prerano ugašene zvezde "Prijatelja": Osam najpoznatijih filmskih uloga Metjua Perija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

30/10/2023

-

19:41

Ostale uloge prerano ugašene zvezde "Prijatelja": Osam najpoznatijih filmskih uloga Metjua Perija
Ostale uloge prerano ugašene zvezde "Prijatelja": Osam najpoznatijih filmskih uloga Metjua Perija - Copyright Prinskrin/Youtube/Aveline Cash, clipmaster, Binge Society, River Phoenix

veličina teksta

Aa Aa

Svet je ostao bez jednog od najvoljenijih "prijatelja", Metjua Perija koji je slavu stekao ulogom Čendlera Binga u jednom od najpopularnijih sitkoma svih vremena. I mada je to rola koja je bez sumnje obeležila njegovu višedecenijsku karijeru, ostvario je i niz drugih televizijskih, ali i filmskih uloga po kojima ćemo ga pamtiti.

Predstavljamo vam najpoznatije Perijeve filmove:

"Noć u životu Džimija Rerdona" (1988)

Debitantsku filmsku ulogu dobio je u ostvarenju "Noć u životu Džimija Rerdona" iz 1988. gde je igrao uz Rivera Finiksa, Meredit Selindžer i Jona Skaja. 

Film prati Džimija Rerdona (Finiks) dok razmišlja o tome čime želi da se bavi nakon završetka srednje škole, dok Peri igra Freda Robertsa, njegovog najboljeg druga.

U svojim memoarima "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" glumac je napisao da "nikada u životu nije bio tako uzbuđen", kao kada je dobio tu ulogu.

"Bilo je to u Čikagu i u tom filmu sa Riverom Finiksom sam se duboko zaljubio u glumu. Trešnja na šlagu tog magičnog vremena bilo je to što smo River i ja postali veliki prijatelji. Pili smo pivo i igrali bilijar u Nort Raš ulici", pisao je Metju.

Iako film nije postigao komercijalni uspeh, Peri se s ljubavlju sećao snimanja tog ostvarenja. 

"Kada je došao poslednji dan snimanja, sedeo sam na krevetu i plakao. Ridao sam i ridao, jer sam znao da više nikad neću imati takvo iskustvo - moj prvi film, daleko od kuće, slobodan da flertujem, pijem i družim se sa briljantnim mladim ljudima, poput Rivera Finiksa", naveo je Peri.

Nažalost, Finiks je preminuo 1993. godine od predoziranja.

"Ne zaljubljuj se na prvi pogled" (1997)

Romantična komedija "Fools Rush In" koja je kod nas prevedena kao "Ne zaljubljuj se na prvi pogled" bila je prilika za Perija da zaigra uz svog oca Džona Beneta Perija i tada već svetski popularnu Salmu Hajek. 

U ovom ostvarenju, glavna junakinja Izabel Fuentes (Hajek) posle jedne lude noći sa potpunim neznancem Aleksom Vajtmanom (Peri) u Las Vegasu otkriva da je trudna i suprotno svim očekivanjima odlučuje da se uda za njega. 

Tokom filma Aleks mora da odluči da li će se vratiti u Njujork, gde je dobio priliku za unapređenje ili će ostati uz novootkrivenu ljubav i započeti novi život.

U svojim memoarima Peri piše da je to prema njegovom mišljenju "verovatno moj najbolji film". Reditelja Endija Tenanta nazvao je "pametnim i neverovatno finim likom, koji mu je pomogao da izbrusi svoju glumu.

"Leteo sam unaokolo radeći svoje sitne smešne stvari, a Tenant bi me odveo sa strane i rekao: 'Ne moraš to da radiš. Dovoljno si interesantan za gledanje i bez toga. Takvo razmišljanje omogućilo mu je da iz mene izvuče jedno od najboljih izvođenja u mojoj karijeri. Da li je to možda bio drugačiji način da se kaže: 'Meti, ti si dovoljno dobar', reči koje sam čeznuo da čujem celog svog života?", pisao je glumac.

"Heroji nad herojima" (1998)

Metju Peri je uz Krisa Farlija i Judžina Levija igrao u urnebesnoj komediji-avanturi "Heroji nad herojima" (Almost Heroes) iz 1998.

Tumačio je lik avanturiste Leslija Edvardsa, koji sa Bartolomjuom Hantom (Farli) 1804. godine pokušava da preko neistraženog američkog tla dođe do Tihog okeana pre njihovih ljutih rivala.

Bila je to poslednja Farlijeva filmska uloga, a ostvarenje je prikazano pet meseci nakon njegove smrti. 

Periju je teško palo da bez svog partnera promoviše film.

"Onda je Kris Farli umro... Napravio sam rupu u svlačionici Dženifer Aniston kada sam saznao za to. Morao sam da promovišem 'Heroji nad herojima' dve nedelje nakon što je preminuo i da javno govorim o tome da nastradao od droge i alkohola. Sve to vreme bio sam drogiran", priznao je glumac u svojim memoarima.

"Tango za troje" (1999)

Romantičnim komedijama vratio se 1999. kada se našao u ulozi Oskara Novaka, perspektivnog arhitekte koji je na korak do toga da dobije posao života i projektuje građevinu bogatog investitora Čarlsa Njumana (Dilan Mekdermot).

Međutim, on polako ali sigurno počinje da se zaljubljuje u verenicu svog klijenta (Niv Kembel). Njegovu situaciju dodatno komplikuje jedan nesporazum zbog kog su svi oko njega uvereni da je homoseksualac.

"Ubica mekog srca" (2000)

Svakako najpoznatiji Perijev film je "Ubica mekog srca", u kom pored njega igraju Brus Vilis, Amanda Pit i Rozana Arket. 

On tumači lik Nikolasa "Oza" Ozeranskog, zubara i porodičnog čoveka kom je sreća okrenula leđa. On se sprijateljuje sa prvim komšijom Džimijem Teduskim (Vilis), inače opasnim ubicom, ali s kojim ima važnu zajedničku stvar - obojicu neko želi da ubije.

Vilis i Peri sprijateljili su se tokom snimanja ovog ostvarenja, a glumac je o tome pisao u svojim memoarima.

"Nekada, pred kraj večeri, kada bi sunce već trebalo da izađe i svi su se već razišli, jer je žurka gotova, Brus i ja bismo samo sedeli i pričali. Tada sam video pravog Brusa Vilisa - dobrodušnog, nesebičnog, brižnog čoveka. Divnog roditelja. Divnog glumca. I što je najvažnije, dobrog lika", napisao je Peri.

Dvojica glumaca sklopila su zanimljivu opkladu tokom snimanja "Ubice mekog srca": Vilis je pristao da ako film bude uspešan, gostuje u seriji "Prijatelji". 

Naravno, tako je i bilo, budući da je to ostvarenje zaradilo više od 106 miliona dolara na blagajnama i bio najgledaniji film u Americi tri nedelje zaredom.

Vilis je u "Prijateljima" tumačio lik Pola Stivensa, oca devojke sa kojom se zabavljao Ros Geler (Dejvid Švimer). 

Tokom tri epizode u kojima se pojavio, Pol je imao i kratku romansu sa Rejčel Grin (Dženifer Aniston), a za tu ulogu Brus Vilis dobio je Emi nagradu za najboljeg gostujućeg glumca u humorističnoj seriji.

Ponovo su se ujedinili na filmskom platnu u nastavku "Ubice mekog srca", ali publika nije dočekala film s dobrodošlicom.

"Ako je 'Ubica mekog srca' bio početak moje filmske slave, pošteno je reći da je 'Povratak ubice mekog srca' bio njen kraj", rekao je Peri u svojim memoarima.

"Kako sam zavoleo Saru" (2002)

Veliko platno Peri je delio i sa Elizabet Harli u ostvarenju "Kako sam zavoleo Saru" (Serving Sara). U ovoj romantičnoj komediji, on je propali advokat Džo Tajler, koji se sada bavi uručivanjem sudskih poziva. 

Dobija zadatak da uruči papire za razvod supruzi teksaškog milionera Sari Mur (Harli), ali ona uspeva da ga pridobije za sebe i da ga nagovori da zajedno traže dokaze da ju je muž varao s drugom ženom, kako joj ne bi oduzeo pola imetka. 

U procesu spasavanja Sarinog bogatstva Tajler se zaljubljuje u svoju kapricioznu klijentkinju.

Tokom snimanja ovog filma Peri je imao velike probleme sa zavisnostima, a produkcija je pauzirana na tri nedelje, kako bi on mogao da se podvrgne lečenju u centru za rehabilitaciju. 

"Ptice Amerike" (2008)

U "Pticama Amerike" Peri igra ulogu Morija Tanadžera, koji je nakon prerane smrti roditelja praktično odgajio svog brata Džeja (Ben Foster) i sestru Idu (Ginifer Gudvin). 

Njegova supruga Beti (Lorin Graham) želi da imaju dete, ali se njegovi brat i sestra ponovo pojavljuju u njegovom životu zahtevajući da brine o njima.

U osom ostvarenju igraju još i Hilari Svonk i Zoi Kravic. 

"Ponovo 17" (2009)

U jednoj od poslednjih filmskih uloga Peri je igrao uz Zaka efrona, Lesli Man i Sterlinga Najta. 

Perijev lik Majk O'Donel je nekadašnja košarkaška zvezda kojoj je predviđan veliki uspeh, ali je sve napustio, kada je odlučio da se oženi svojom devojkom Skarlet (Man). 

Međutim, nekoliko godina kasnije, njihov brak je u problemu, a njegov odnos sa decom u najmanju ruku napet. 

Čudnim sticajem okolnosti dobija priliku da se vrati u prošlost i promeni odluke koje je doneo, ali to znači da bi mnogo toga mogao da stavi na kocku.

Komentari (0)

Kultura