Aktuelno iz kulture

Sopran Isidora Moles u naslovnoj ulozi u Verdijevoj "Travijati" u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

16:58

Sopran Isidora Moles u naslovnoj ulozi u Verdijevoj "Travijati" u Narodnom pozorištu
Sopran Isidora Moles u naslovnoj ulozi u Verdijevoj "Travijati" u Narodnom pozorištu - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Sopran Isidora Moles, pobednica takmičenja 1st Online Classical Voice Competition SOI Scuola dell'Opera Italiana Fiorenza Cedolins, za 2023. godinu, gostovaće 4. novembra, u naslovnoj ulozi u Verdijevoj operi "Travijata" koja će od 19:30 časova biti izvedena u Narodnom pozorištu pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.

Ova predstava, ujedno, biće i operski debi Isidore Moles u Srbiji, koji je usledio u vidu nagrade dodeljene od strane umetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta Nikole Mijailovića.

Italijanska operska zvezda, sopran Fjorenca Ćedolins, koja je osnovala to prvo onlajn pevačko takmičenje, izrazila je ogromno zadovoljstvo što je Isidora Moles dobila tako značajnu priliku.

"Neizmerno sam srećna i zadovoljna zbog toga. Taj čin je od ogromnog značaja zato što ne postoji ništa važnije za jednog mladog soprana, kao naravno i za sve ostale glasove, od mogućnosti da se debituje u tako velikoj ulozi i velikom naslovu kao što je, u ovom slučaju, Travijata. Sa Nikolom Mijailovićem, između ostalog, delim divna sećanja još od trenutka kada smo u Filadelfiji postali pobednici takmičenja Luciano Pavarotti International. Tom prilikom, osim što smo debitovali na sceni te velike i značajne američke operske kuće, imali smo ogromno zadovoljstvo i čast da scenu delimo sa velikim Lućanom Pavarotijem. Želim vam ogroman uspeh i nadam se da ćemo se uskoro ponovo videti", poručila je u izjavi primadona Fjorenca Ćedolins.

Isidora Moles je rođena u Nišu. 

Već u ranom detinjstvu počela je da svira klavir i flautu, a 2011. godine započela je privatne studije pevanja sa profesorkom sa Konzervatorijuma Santa Cecilia u Rimu.

Od 2018. godine  svoj glas  je usavršavala  kod vokalnog  pedagoga Dragane  Moles. Iste  godine, pripala  joj je Druga  nagrada na  Međunarodnom  takmičenju  operskih pevača Fausto Ricci u Viterbu (Italija), kao i Nagrada publike. 

Četiri godine kasnije, osvaja prvo mesto na takmičenjima Mattia Battistini i Fausto Ricci, a treće na takmičenju Nikolaj Gjaurov...

Njen repertoar obuhvataju uloge u operama "Pajaci" (Neda), "Bal pod maskama" (Oskar), "Služavka gospodarica" (Serpina), "Don Đovani" (Dona Ana), "Travijata" (Violeta Valeri)... opereti "Slepi miš" (Adela). 

Uporedo sa muzičkim studijama, diplomirala je scenografiju i kostimografiju na Akademiji lepih umetnosti u Rimu.

U "Travijati", biseru operske umetnosti, u kojem je slavni italijanski kompozitor dao muzički portret jednostavne i tragične ljudske drame sa artizmom koji i danas oduševljava svojom kreativnom snagom, nastupiće i Stevan Karanac (Alfred Žermon), Vladimir Andrić (Žorž Žermon), Ivana Živadinović (Flora Brevoa), Tatjana Mitić (Anina), Mihailo Šljivić (Doktor Grenvil/ Markiz),  Miroslav Markovski (Baron Dufol), Slobodan Živković (Gaston), Siniša Radin (Đuzepe) i Ranko Jović (Komisionario).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera u tri čina "Travijata", premijerno je izvedena 30. decembra 1991. godine u režiji Borislava Popovića.

Premijerna obnova, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, održana je 4. oktobra 2014. godine.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju Vladimir Logunov.

Libreto po romanu "Dama s kamelijama" Aleksandra Dime Sina napisao je Franćesko Pijave.

Komentari (0)

Kultura