Aktuelno iz kulture

Beogradska filharmonija stigla u Kinu: Počele probe u impresivnoj dvorani grada iz kog je krenuo Put svile

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

11:33

Beogradska filharmonija stigla u Kinu: Počele probe u impresivnoj dvorani grada iz kog je krenuo Put svile
Promo/N.Pleskonjic - Copyright Promo/N.Pleskonjic

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija je stigla u Kinu, u grad Sijan gde je pod palicom čuvenog maestra Nemea Jarvija imala prvu probu u impresivnoj dvorani novog Centra za kulturu i umetnost "Pojas i put". Koncertom koji je zakazan za 8. novembar, Beogradskoj filharmoniji je ukazana velika čast da svečano otvori velelepan umetnički kompleks i započne turneju po Kini u znaku međunarodne promocije stogodišnjice orkestra.

Sa simboličnim početkom u gradu iz koga je krenuo čuveni Put svile, Filharmonija će zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem proslavljati vek svoga ponosa u vrhunskim dvoranama Vejfanga, Pekinga i Šangaja. Legendarni dirigentski bard, predstavnik muzičke dinastije Jarvi, nastupao je sa Beogradskom filharmonijom 1967, 1969 i 1973. godine, a sa filharmoničarima koji danas čine orkestar je već na prvoj probi ostvario odličnu vezu.

Promo/N.Pleskonjic

 

"Veoma se radujem ponovnom susretu sa vašim orkestrom i to nakon pedest godina! Pamtim nastupe u Beogradu kojih je bilo tri koliko se sećam i srećan sam što imamo ponovo priliku da se vidimo u ovoj posebnoj prilici", rekao je maestro Jarvi, pozdravivši orkestar na početku probe.

Maestro Jarvi predvodi Beogradsku filharmoniju na turneji po Kini umesto Zubina Mehte koji je morao da otkaže nastupe iz zdravstvenih razloga:

"Duboko žalim što sam morao da otkažem turneju sa Beogradskom filharmonijom sa kojom sam nedavno nastupio u Beogradu povodom stogodišnjice orkestra i bio impresioniran njihovim kvalitetom. Prvi nastup u mojoj karijeri bio je sa ovim orkestrom pre 65 godina i od tada mu se redovno vraćam. Preporučio sam Filharmoniju za turneju po Kini ne samo zbog naše veze, već zbog izuzetnog nivoa orkestra. Veoma sam zahvalan divnom maestru Jarviju što će preuzeti moje koncerte jer ga veoma dobro poznajem i znam da će imati fantastičan uspeh u Kini", reči su podrške koje je uputio veliki Mehta.

Promo/N.Pleskonjic

 

Prilika da održi inauguracioni koncert u dvorani u Sijanu, ogromna je privilegija za Beogradsku filharmoniju čiji će se nastup upisati kao prvi u istoriji Centra za kulturu i umetnost „Pojas i put“, opredeljenog isključivo za najviše umetničke standarde. Dan nakon filharmonijskog koncerta, ceremonija otvaranja se nastavlja uz šou koju potpisuje čuveni reditelj Džang Jimou, autor spektakularnog otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura