Aktuelno iz kulture

"San letnje noći" na ivici svemira: 400 godina od prvog objavljivanja Šekspirovog dela obeleženo serijom filmova

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

09:33

"San letnje noći" na ivici svemira: 400 godina od prvog objavljivanja Šekspirovog dela obeleženo serijom filmova
Prvi folio Vilijama Šekspira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portret Vilijama Šekspira i kopija dijaloga iz njegove komedije "San letnje noći" poslati su na ivicu svemira u okviru serije kratkih filmova kojom se obeležava 400 godina od kada je objavljeno prvo izdanje dela britanskog dramskog pisca. 

Prvo izdanje Šekspirovih dramskih dela sastavili su njegovi prijatelji i objavljeno je 8. novembra 1623. godine, sedam godina nakon njegove smrti. 

Pretpostavlja se da je tada štampano oko 750 kopija koje su sadržale 36 od 37 drama koje je Šekspir napisao, a koje su prvi put podeljene na komedije, tragedije i istorijske drame.

Da bi obeležio godišnjicu, britanski reditelj Džek Džuers napravio je šest kratkih filmova koji se bave savremenim temama, uključujući svemirska istraživanja, uticaj pandemije korone i rata u Ukrajina koristeći šest Šekspirovih dijaloga i pesama. 

U filmu pod nazivom "Ljubavnici i ludaci", Šekspirov portret i kopija govora iz "Sna letnje noći" su stavljeni u meteorološki balon i poslati u gornju atmosferu Zemlje, rekao je Džuers za Rojters, navodeći da mu se sviđa ideja da Šekspirove reči lebde u svemiru zajedno sa njegovom slikom.
Džuers je istakao da je na njega poseban utisak ostavilo to što su pitanja kojima se bavio Šekspir i dalje savremena.

Prvo izdanje Šekspirovih dela smatra se jednim od najvažnijih u engleskoj književnosti.

Bez toga izdanja, 18 drama, uključujući "Makbeta", bile bi izgubljene. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura