Aktuelno iz kulture

Šest retkih kolekcija Šekspirovih drama biće prvi put zajedno izložene u Londonu

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

21:23

Šest retkih kolekcija Šekspirovih drama biće prvi put zajedno izložene u Londonu
Prvi folio Vilijama Šekspira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šest izuzetno retkih kolekcija prvih izdanja drama Vilijema Šekspira biće izložene u Londonu sledeće nedelje, u okviru aukcijske kuće Kristi.

Na ovaj način obeležava se 400 godina od objavljivanja Šekspirovih sabranih dela pod nazivom "Prvi folio", koja su izašla 1623. godine, preneo je Rojters.

Izložba u salonu Kristi biće upriličena u Londonu od 2. do 26. maja, posle čega će kopije biti vraćene vlasnicima.

Izdanja su sastavili Šekspirovi prijatelji i objavili sedam godina nakon njegove smrti, 1616. godine.

U ta dela spada 36 od 37 drama, koje je engleski književnik napisao, a prvi put biće klasifikovana kao komedija, tragedija i istorija.

"Da nije objavljen ’Prvi folio’, verovatno da polovina celokupnog Šekspirovog dela ne bi postojala. To se odnosi i na drame kao što su ’Magbet’, ’Julije Cezar’, ’Sve je dobro što se dobro svrši’", rekla je internacionalna direktorka Kristija za knjige Margaret Ford.

Navela je da ne zna tačno koliko je primeraka objavljeno, ali najverovatnije ih je 750.

"Većina nije u savršenom stanju, ali ima i celovitih primeraka", navela je Ford.

"Prvi folio" prodat je na aukciji za rekordnih 9,97 miliona dolara. Pet od šest primeraka dolazi iz privatnih kolekcija, a šesti iz biblioteke Senata na Univerzitetu u Londonu.

"To je jedini put da javnost može da vidi na istom mestu šest primeraka ’Prvog folija’", rekla je Ford i naglasila da su poslednji put četiri primerka bila viđena zajedno pre celog veka, na 300. godišnjicu, kada ih izložila Britanska biblioteka.

Komentari (0)

Kultura