Aktuelno iz kulture

Film "Savršeni dani" Vima Vendersa u programu Festivala autorskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

12:32

Film "Savršeni dani" Vima Vendersa u programu Festivala autorskog filma
Film "Savršeni dani" Vima Vendersa u programu Festivala autorskog filma - Copyright Promo/kadar iz filma

veličina teksta

Aa Aa

Festival autorskog filma biće održan u Beogradu od 24. novembra do 1. decembra, a predsednik saveta i selektor Srdan Golubović ističe da će 29. izdanje obeležiti niz dobrih filmova.

"Poslednjih godina insistiramo na izuzetno kvalitetnom takimačarskom programu, i da u njemu otkrivamo neka nova imena evropskog i svetskog filma", istakao je Golubović za Tanjug Reflektor.

Prema njegovim rečima, neki od istaknutih naslova su "Lost Country" reditelja Vladimira Perišića, a tu su i "Savršeni dani" Vima Vendersa (Wim Wenders), "Stari hrast" Kena Louča (Louch), kao i "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, koji je pobedio na Festivalu u Veneciji.

Golubović je iz Glavnog takmičarskog programa izdvojio nekoliko debitanata, kao što je "Inside Yellow Cocoon Shell" Vijetnamca Fam Tjen Ana (Pham Thien An), kog je opisao kao jednog od novih glasova svetskog filma, i "Disco Boy" Italijana Đakoma Abruzesea (Giacomo Abbruzzese).

Tanjug/Rade Prelić

Srdan Golubović

U programu "Bande a Part", kog selektuje Perišić, biće prikazani "Delikventi" reditelji Rodriga Morena, između ostalog, dok "Hrabri Balkan" dovodi dokumentarce "Pero" slovenačkog autora Damjana Kozole i "El Šat" Hrvata Ivana Ramljaka.

"Biće dosta raznolikih filmova, vrlo interesatnih dokumentaraca, nekih potpuno novih imena autorskog filma. Pokušavamp kroz dijalog onoga što je novi glas svetskog umetničkog filma i što su poznati autori da napravimo sublimat", naveo je Golubović. 

Upitan kako tim FAF-a odabire filmove, u kome su direktor Igor Stanković, zatim Srđan Vučinić, Maša Seničić, Stefan Ivančić i Perišić, Golubović je rekao da se trude sačuvati duh zajedničkog razgovora i odlučivanja, gde niko nije glavni.

"Svi smo jednaki i trudimo se da čujemo jedni druge kad se ne slažemo, da pronađemo najbolje rešenje", rekao je Golubović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura