Aktuelno iz kulture

Boro Drašković dobitnik nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić"

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

15:14

Boro Drašković dobitnik nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić"
Reditelj Boro Drašković otvorio 57. BITEF u JDP-u - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Boro Drašković ovogodišnji je dobitnik nagrade Pogled u svet: Vojislav Vučinić koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celuokupan doprinos filmskoj umetnosti, sapštili su organizatori.

Prizori iz filma "Horoskop" postali su jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja - koji naše društvo još uvek ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor.

Plakat 29. FAF-a, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je filmom "Horoskop".

Dragana Krtinić, autorka vizuelnog rešenja ovogodišnjeg Festivala autorskog filma napominje da je plakat rezultat promišljenog koncepta.  

FAF Promo

 

"Plakat 29. FAF-a je inspirisan filmom 'Horoskop' i naizgled bezbrižnim susretom Dragana Nikolića i kornjače, koji su zapravo crtežom smešteni na šine nadolazećeg voza. U drugoj izabranoj sceni na koju se plakat referiše momci odbrojavaju koliko dana je preostalo da jedan od njih zavede devojku, a ovaj prizor prizvan je suptilnom simbolikom - kroz prekrižene brojeve. Lik devojke postaje samo igra, a igra postaje okrutna. Kontrasti pomenutih situacija i alarmantna boja upozoravaju na nasilje i na drske načine na koje ono postaje naša realnost, te na našu nespremnost na njega", rekla je Krtinić. 

Povodom 40 godina od nastanka, festival će u terminu Počasne projekcije prikazati restaurisanu verziju Nostalgije u 4K rezoluciji, remek-dela Andreja Tarkovskog. 

FAF Promo

 

Film je snimljen u Italiji, u produkciji televizije RAI od koje su dobijena i ekskluzivna prava za ovo prikazivanje.

Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu. 

Festival će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti ostvarenje "Lost Country" autora Vladimira Perišića. 

Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura