Aktuelno iz kulture

"Oslikavanje hrama knjige": Izbor iz Likovne zbirke Narodne biblioteke Srbije od sutra u Galeriji SANU

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

15:30

"Oslikavanje hrama knjige": Izbor iz Likovne zbirke Narodne biblioteke Srbije od sutra u Galeriji SANU
"Oslikavanje hrama knjige": Izbor iz Likovne zbirke Narodne biblioteke Srbije od sutra u Galeriji SANU - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Oslikavanje hrama knjige – Izbor iz Likovne zbirke Narodne biblioteke Srbije" tandema autora Mirjane Simoski i Dušana Zlokolice, svečano će biti otvorena sutra, 14. novembra od 19 sati u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, najavljeno je u susretu sa medijima u toj ustanovi.

Ovom jedinstvenom izložbom Narodna biblioteka Srbije (NBS) obeležava veliki  jubilej - 50 godina od svečanog otvaranja prvog namenski građenog zdanja za nacionalnu biblioteku na Vračarskom platou.

Upravo tim povodom planirana je izložba radova iz njene likovne zbirke, prvenstveno dela koja su označena kao kulturno dobro Republike Srbije, a koja od rekonstrukcije Biblioteke 2007. godine do danas nisu bila dostupna javnosti. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Upravnik NBS, nagrađivani književnik Vladimir Pištalo napisao je uvodni tekst u katalogu nove izložbe, i danas je istakao da je izuzetno zadovoljan što će od sutra slike iz njihove kolekcije biti izložene u "najlepšem mogućem izložbenom prostoru u celoj zemlji".

On je naglasio da mu se čini da je "Galerija SANU "najdemokratskija", jer ovde ljudi dolaze slobodno da razgledaju izložbe čim vide sa ulice da unutra ima nešto zanimljivo", i dodaje da ih niko ne tera da moraju tu dolaziti, već žele da uživaju u umetnosti.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Institucije kulture kao što su Narodna biblioteka Srbije i Srpska akademija nauka i umetnosti i treba da sarađuju, što je danas sasvim normalno, prirodno, i pre svega veoma značajno za kulturu uopšte. Ovakva izložba u tom obliku nikada nije viđena kod nas. Nije isto kad vidite sve te slike pojedinačno i onda kako se uklapaju u ovaj divan ambijent Galerije SANU koja može da se otvori i izloži sva ta umetnička dela na veoma poseban način. Izbor slika mojih kolega, autora izložbe i moj utisak su nadmašili moja očekivanja", naglasio je Pištalo.

Na ovaj način, NBS izlazi izvan zidina svog zdanja i predstavlja publici bogatstvo svojih nedovoljno poznatih fondova. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Slike su dolazile u NBS na različite načine: donacijama, u vidu legata, poklonima, otkupima, i sklanjanjem u ovu kulturnu instituciju u kriznim situacijama kao što je tokom ratova 1991. i za vreme NATO bombardovanja 1999, kako bi se pojedina dela sačuvala, a gde su ostala do danas, kao integralni deo zbirke. 

Izlažu se radovi poznatih umetnika jugoslovenskog i srpskog slikarstva, a spisak je poveliki: Đura Jakšić, Sava Šumanović, Miodrag Protić, akademici - Petar Lubarda, Milan Konjević, Vladimir Veličković, Lazar Ličenoski, Mića Popović, Petar Omčikus, Mladen Srbinović, Ljubica Cuca Sokić, Dušan Otašević, Mrđan Bajić (dopisni član SANU), i drugi.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Pištalo je istakao da su bibliotekari NBS najzaslužniji za ovu bogatu kolekciju, jer su vredno decenijama sakupljali ta dela.

Šta će biti sa svim slikama nakon 10. decembra kada će izložba biti zatvorena, Vladimir Pištalo je i na to imao spreman odgovor.

"Plan nam je da u Narodnoj biblioteci Srbije otvorimo Muzej književnosti i biće izložen depo na tri nivoa kao tri galerije. Tu će biti upravo naša likovna zbirka kao deo tog kompleksa", objasnio je Pištalo.

Autori izložbe i prateće publikacije su Mirjana Simoski, iz Službe za programe iz kulture i odnose sa javnošću, i Dušan Zlokolica, urednik kulturnih programa Narodne biblioteke Srbije. 

Osim Vladimira Pištala, u katalogu je publikovan i uvodni tekst akademika dr Vladimira S. Kostića, predsednika Saveta Galerije SANU, inače ranije dugogodišnjeg upravnika SANU.

Dušan Zlokolica je naveo da je cilj ovog velikog projekta u tome da se izađe van zgrade NBS i da se prikaže obimna retka kolekcija, uglavnom viđena samo u kancelariji upravnika NBS i drugog rukovodstva te institucije u njihovim kabinetima ili kod bibliotekara.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Dušan Zlokolica

Ko-autor izložbe Zlokolica je otkrio da je bio veliki izazov i zadatak napraviti izbor iz bogate Likovne zbirke NBS koja broji čak 250 slika, koje je nemoguće sve smestiti u jedan prostor u bilo koju galeriju ili muzej u Beogradu. Zato su se odlučili za jedan deo slikarskih dela nastalih od 19. do 21. veka 

On je izdvojio značajne retke slike kao "Portret Vuka Karadžića" Miće Popovića, "Žena u srpskom" Đure Jakšića, i druga raritetna remek dela.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Mirjana Simoski

Tandem autora izložbe je podsetio da je zgrada NBS kod Hrama Svetog Save otvorena 6. aprila 1973. godine, tako da su na taj datum ove godine proslavili jubilej putem jedne arhivske građe, ali da su želeli da dodatno obeleže i preko ozbiljne likovne izložbe, što će učiniti sutra uveče.
Izložba će trajati skoro mesec dana, odnosno do 10. decembra. 

Kako istorija pripoveda, Narodna biblioteka Srbije je otvorena 28. februara 1832. godine. 
Tokom Drugog svetskog rata, NBS je bombardovana od strane okupatora i srušena do temelja 6. aprila 1941. godine, na Kosančićevom  vencu i sagrađeno je novo zdanje tek 1973. godine na Vračaru, gde je i danas.

Komentari (0)

Kultura