Aktuelno iz kulture

Omaž Nadeždi Petrović u Oficirskom domu u Nišu: Fotografske interpretacije slika čuvene umetnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2023

-

12:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Nadežda Petrović - jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela" otvorena je nedavno u Oficirskom domu u Nišu povodom 150 godina od rođenja velike umetnice, a posetioci će moći da je obiđu do 20. novembra.  

Reč je o zanimljivom eksperimentu u kom su učestvovali istaknuti umetnički i modni fotografi. Autorka je Duška Jovanić, novinarka, spisateljica i producentkinja dokumentarnih filmova, serija i izložbi, a postavka obuhvata savremene interpretacije odabranih dela Nadežde Petrović iz kolekcija Narodnog muzeja Srbije, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Umetničke galerije Nadežda Petrović Čačak.

Posetioci mogu da vide fotografije Marka Krunića, Monike Pavlović, Aleksandra Crnogorca, Branislava Brajana Rašića, Jakova Simovića, Vukice Mikače, Katarine Batut Višekrunee, Vuka Dapčevića, Jasne Prolić, Miše Obradovića, Vuka Vidora, Severa Zolaka, Sanje Stefanović, Vladimira Milivojevića Bugija i Nebojše Babića.

"Rekla bih da ih je Nadežda inspirisala da budu jako avangardni i da potpuno izađu iz tih okvira citata", kaže Duška Jovanić za Euronews Srbija.

Wikimedia/Ver debajo

 

"Ona je bila žena ispred svog vremena i zbog toga su fotografi, baveći se i njenom biografijom, a ne samo slikarskim opusom, na taj način videli njen lik i delo. Nadežda Petrović je zaista bila heroina i umetnosti, ali i života", ističe autorka.

Niš još jednom izložbom obeležava 150. godišnjicu rođenja Nadežde - "Modernost i nacija" autora prof. dr Lidije Merenik i prof. dr Igora Borozana u Paviljonu na Tvrđavi.

Utemeljiteljka Sićevačke kolonije

Emilija Ćoćić Bilić, direktorka Galerije savremene umetnosti u Nišu, ističe da se trude da u programu, pored savremenih istaknutih stvaralaca naše i inostrane likovne scene, budu zastupljeni i umetnici koji su obeležili dvadeseti vek svojim stvaralaštvom. Takođe podseća da je Nadežda Petrović u Sićevu nadomak Niša davne 1905. godine pokrenula zajedno sa svojim kolegama, prijateljima i saborcima iz bivših jugoslovenskih republika i studentskih dana prvu jugoslovensku umetničku koloniju, preteču današnje Sićevačke kolonije, koja je obnovljena 1964. godine. 

"Naša ustanova je organizator od 1970. godine i kolonija je jedan od razloga osnivanja Galerije savremene likovne umetnosti Niš. U radu kolonije je tokom svih ovih godina i šezdeset saziva učestvovalo oko 500 umetnika iz zemlje i inostranstva i upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji fond naše ustanove bogatiji je za oko 1.000 slika, grafika, skulptura, fotografija i novih medija", ukazuje Ćoćić Bilić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura