Aktuelno iz kulture

Kraj zime rezervisan za Fest: Objavljeno vreme održavanja najznačajnije regionalne smotre filma u 2024. godini

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

12:03

Kraj zime rezervisan za Fest: Objavljeno vreme održavanja najznačajnije regionalne smotre filma u 2024. godini
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival FEST biće održan od 23. februara do 3. marta 2024. godine u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u Centru beogradskih festivala (CEBEF).

Ostali detalji o najznačajnijoj regionalnoj smotri filma biće objavljeni naknadno.

Prvi Fest svečano je otvoren 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata, projekcijom filma "Meš", reditelja Roberta Altmana. Slogan je bio "Hrabri novi svet", a festival je osmišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone.


Prvi Fest bio je filmski spektakl, na kome su prikazani "Odiseja u svemiru", Stenlija Kubrika, "Goli u sedlu", Denisa Hopera, kao i filmovi Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića... 

Tokom prvog Festa, na repertoaru je bilo 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti Fest je zabeležio 1977. godine, kada je festival posetilo 252.332 gledalaca. Tokom devedesetih godina Fest je "upao" u krizu, pa je 1997. godine prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu. Godine 1993. i 1994. nije ni bio održan zbog međunarodnih saknkcija.

Fest je 2015. godine dobio takmičarski karakter i četiri selekcije: Glavnu, Program srpski film – nacionalna selekcija, Program "Granice" – subverzivni i kontroverzni filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu "Nebojša Đukelić". Još jedna novina je i uvođenje nagrade "Beogradski pobednik" koja je ustanovljena 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora Festa. 

Prva laureatkinja bila je Milena Dravić, a 2016. godine Bata Živojinović, Viktorija Abril i Džon Mektirnan. Neda Arnerić, Ištvan Sabo i Karen Šahnazarov nagrađeni su 2018. godine.

Do sada je Fest imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svetskih filmova.

Ovogodišnji, 51. Fest pod sloganom "Strast života" zatvorio je poslednji film našeg proslavljenog reditelja Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", koji je uspeo da završi samo nekoliko nedelja pre svoje smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura