Aktuelno iz kulture

Sve o 51. prvom Festu na jednom mestu: Deset dana praznika filma pod sloganom "Strast života"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

11:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sve je spremno za početak 51. Festa, koji će večeras u MTS Dvorani otvoriti francuski film "Zločin je moj".

Tokom predstojeće svetkovine filma koja se održava pod sloganom "Strast života" biće prikazano više od 100 ostvarenja koje će beogradska publika moći premijerno da pogleda u nekoliko bioskopskih sala, među kojima su MTS Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Cineplexx Ušće, Cineplexx Galerija i Jugoslovenska kinoteka. 

Budući da Fest od 2015. godine ima takmičarski karakter, biće dodeljeno nekoliko nagrada, među kojima je i priznanje "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona. Članica žirija za dodelu te nagrade je istoričarka umetnosti dr Dijana Miletić, koja je bila gošća Euronews Srbija.

"Ove godine imamo pet filmova u konkurenciji. Interesantno je da je napravljen izbor filmova koji su sa ovog postjugoslovenskog prostora i dodat je jedan film koji nam dolazi iz Turske, među kojima se nalaze tri rediteljke i dva reditelja", kaže Miletić.

Euronews

Dijana Miletić, istoričarka umetnosti i članica žirija nagrade "Nebojša Đukelić"

Pored istoričarke umetnosti, o odluku će donositi i teoretičar filma Greg De Kjur Mlađi i fotografkinja i producentkinja Maje Medić, a naša sagovornica ističe da filmovi iz ove selekcije problematizuju neke bolne teme koje se i dalje provlače na ovim prostorima.

"Filmovi su prilično sličnih tematskih okvira: selo-grad, da li napustiti selo, kako se snaći u gradu, šta su problemi tranzicije, da li napustiti čitav ovaj prostor i naći neku budućnost u Evropi ili negde dalje u svetu, kako se snalazi mali čovek u vremenu modernizacije, vremenu ubrzanog života...", objašnjava naša sagovornica.

Sećanje na Nebojšu Đukelića

Nagrada za najbolji regionalni film čuva sećanje na Nebojšu Đukelića, filmskog novinara, kritičara, urednika i višegodišnjeg selektora Festa. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina vodio je "Hronike FEST-a" na TV Beograd i otkrivao gledaocima lepote i tajne filmske umetnosti.

Bio je i autor emisija "Pokretne slike", "Moderna vremena", "Petkom u 22" i "Festovizija".

 

"On je bio alfa i omega glasova kada govorimo o izboru filmova, a kao filmski kritičar bio je neko ko je usmeravao ukuse brojnih generacija, tako da mislim da je ova nagrada jedno divno podsećanje na njega, kao jedne od najvažnijih figura koje su obeležile ovo dugo trajanje Festa", kaže Miletić.

Nagrada "Nebojša Đukelić" je ustanovljena 2002. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su ostvarenja "Ničije dete" Vuka Ršumovića, "S one strane" Zrinka Ogreste, "Noćni život" Damjana Kozolea, "Šavovi" Miroslava Terzića, "Mater" Jure Pavlovića, "Oaza" Ivana Ikića i "Mrak" Dušana Milića.

Fest u znaku ženskih autora

Gledaoci Festa će moći da pogledaju najnovija ostvarenja autorki iz 17 zemalja: Srbije, Hrvatske, Italije, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Švajcarske, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Maroka, Kanade, SAD, Čilea, Meksika i Nigerije.

Prinstscreen YouTube/Slamdance Film Festival

 

Ženski rukopis srpske kinematografije predstavljaće Nina Ognjanović, čiji se film "Ovuda će proći put" takmiči za Beogradskog pobednika, i Mimi Vlaović, autorka kratkog filma "Tvoj čuvar", deo selekcije Fest Intro. Sem Ognjanovićke, još četiri filma koje su režirale žene biće u Glavnom takmičarskom programu, od ukupno 17 ostvarenja: "Totem" Lile Aviles iz Meksika, "Tragovi" Dubravke Turić iz Hrvatske, "Sneg i medved" Seldžen Ergun iz Turske i "Dalilend" Meri Haron iz Kanade.

"Mislim da je vrlo važno što su žene ponovo zastupljene na filmskim festivalima. Šezdesetih godina prošlog veka vi gotovo da niste mogli da vidite ni crnog umetnika u filmskoj industriji, a žena gotovo da uopšte nije ni bilo. Takva je situacija bila i u Britaniji i u Americi. Sada se to menja, žene dobijaju svoj glas, dobijaju svoje mesto. Ne mogu da kažem da je to u onoj meri u kojoj bismo mi to želele, ali se polako menja nešto i mislim da je ovo dobar pokazatelj i nove selektorske politike Jugoslava Pantelića, koji naravno prati svetske tokove i rediteljke uključuje u najbitnije programe festa što će svakako biti zanimljivo i publici", ističe Miletić.

U duhu likovne umetnosti

Za sve ljubitelje likovne umetnosti, među kojima je i naša sagovornica, ovogodišnji Fest nudi nekoliko naslova koji se bave životom velikih umetnika. 

"Pošto sam ja istoričarka umetnosti, biram festove filmove koji ove godine tretiraju živote nekih velikih umetnika. Između ostalih, 'Senke Karavađa' će meni biti vrlo interesantne. Naravno, 'Dalilend' i već posle otvaranja biće prikazan dokumentarac 'Sva lepota i krvoproliće' o En Golding čuvenoj američkoj aktivistkinji, fotografkinji i konceptualnoj umetnici koja se bavila mnogim kontroverznim temama sedamdesetih i osamdesetih", objašnjava Miletić.

Iako su na programu i filmovi koji su ostvarili značajan uspeh u bioskopima, kao što su "Dvostruka prevara", "Kosti i sve", "Zločini budućnosti", članica žirija nagrade "Nebojša Đukelić" preporučuje da publika pogleda one filmove koji se kupuju samo za Fest.

"Mislim da su filmovi koje Fest obezbeđuje svojoj publici na neki način privilegija, da možda mogu da se pogledaju sada i možda više nikada. To su manji arthouse filmovi, filmovi značajnijeg autorskog pečata", preporučuje Miletić. 

Pola veka najveće regionalne smotre filma

Bez obzira na to da li više uživate u mejnstrim ili arthaus ostvarenjima, izvesno je da na Festu u narednih deset dana možete da pronađete nešto za sebe.

FEST Belgrade Film Festival/Promo

 

Kompletan program za period od 24. februara do 5. marta možete pronaći na sajtu Festa, zajedno sa satnicom svih projekcija.

"Mislim da je Fest najlepši praznik u toku čitave godine. Ja mu se uvek posebno radujem zato što se čitav stvarni život zapravo prekine i onda svi živimo te neke imaginarne živote koje su nam ponudili brojni divni filmski autori. Volela bih da ta filmska groznica postane deo stvarnosti ovih deset dana i zato pozivam publiku da ovih deset dana ne propusti priliku da ode na bar neku od projekcija", zaključuje Miletić.

Komentari (0)

Kultura