Aktuelno iz kulture

Od "Tar" do "Beskrajnog bazena": Deset velikih filmskih hitova na ovogodišnjem Festu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

22/02/2023

-

07:40

Od "Tar" do "Beskrajnog bazena": Deset velikih filmskih hitova na ovogodišnjem Festu
Od "Tar" do "Beskrajnog bazena": Deset velikih filmskih hitova na ovogodišnjem Festu - Copyright Prinskrin/Youtube/A24, Focus Features, NEON, MGM

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival - FEST održava se 51. put, u periodu od 24. februara do 5. marta 2023. godine u brojnim  dvoranama širom Beograda, među kojima su: MTS Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Cineplexx Ušče, Cineplexx Galerija i Jugoslovneska kinoteka.

Publika će imati mogućnost da pogleda oko stotinu premijernih ostvarenja u okviru različitih programskih celina, ali neki naslovi se izdvajaju.

Predstavljamo vam nekoliko filmova koji su izazvali veliku pažnju svetske javnosti i osvojili značajna priznanja na priznatim festivalima:

"Beskrajni bazen"

Brendon Kronenberg krenuo je stopama svog oca Dejvida Kronenberga i to dokazao filmom "Beskrajni bazen" u kom glavne uloge tumače Mia Got i Aleksandar Skarsgard.

Dok se odmaraju u ušuškanom rizortu na ostrvu, Džejms i Ema uživaju u savršenom odmoru na netaknutim plažama, uz izuzetno ljubazno osoblje i sunce koje ih miluje. Ali vođeni zavodljivom i misterioznom Gabi, oni izlaze van rizorta i dospevaju u sredinu punu nasilja, hedonizma i neizrecivog užasa.

Film je premijerno prikazan na Sandens festivalu i to u ponoćnom programu Midnight.

Projekcije: 27. februar (22h, MTS dvorana, sala 1), 28. februar (14.30h, MTS dvorana, sala 1) i 1. mart (19.30h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 5)

"Broker"

Hirokazu Koreeda poznat je po tome da prikazuje porodicu na velikom platnu intimnije i dirljivije od svih drugih savremenih reditelja.

U filmu "Broker" jedne kišne noći, mlada žena ostavlja svoju bebu na pragu crkve. Novorođenče pokupe dvojica muškaraca koji kradu napuštene bebe da bi ih prodali roditeljima spremnim da dobro plate. Kada se mlada žena, puna kajanja, vrati u crkvu, otkriva nezakoniti posao i odlučuje da se pridruži muškarcima kako bi pronašla najbolje usvojitelje za svoju bebu.

Koreeda je filmom "Kakav otac, takav sin" (2013) osvojio je nagradu žirija u Kanu, a zatim i "Zlatnu palmu" za "Kradljivce" (2018).

Projekcije: 3. mart (17h, MTS dvorana, sala 1), 4. mart (10h, MTS dvorana, sala 1) i 5. mart (22h, Dvorana Kulturnog centra Beograda)

"Dvostruka prevara"

"Dvostruka prevara", južnokorejski film čiji je naziv preveden na engleski kao "Decision to Leave", mnogima je bio favorit za Oskara za najbolji strani film. Iako je ostao bez nominacije ove godine, to svakako ne umanjuje popularnost ovog ostvarenja Park Čan-vuka, jednog od najpoznatijih reditelja Koreje.

U filmu "Dvostruka prevara" kojimu je doneo nagradu za najbolju režiju Kanskog festivala, detektiv istražuje ubistvo čoveka i zaljubljuje se u njegovu udovicu koja mu pomaže u upornom traganju za počiniocem. 

Projekcije: 2. mart (22h, MTS dvorana, sala 1), 3. mart (14.30h, MTS dvorana, sala 1), 4. mart (19h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7), 5. mart (17h, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 1)

"Kosti i sve"

Mlada holivudska zvezda Timoti Šalame stekao je svetsku slavu u filmu reditelja Luke Gvadanjina "Zovi me tvojim imenom", a sada je ponovo zvezda njegovog neobičnog ostvarenja o ljubavi i kanibalizmu "Kosti i sve". 

Zasnovan na romanu Kamil DeAngelis "Bones and All" govori o Marin (Tejlor Rasel), tinejdžerki koja jede ljudsko meso i upoznaje lutalicu Lija (Šalame) s kojim se upušta u ljubavnu vezu i avanturu širom Amerike.

Film je, inače, dobio 8,5 minuta duge ovacije na premijernom prikazivanju i jedan je od favorita za "Zlatnog lava" ove godine.

Projekcije: 1. mart (22h, MTS dvorana, sala 1), 2. mart (14.30h, MTS dvorana, sala 1), 3. mart (22h, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 1), 4. mart (22h, Dvorana Kulturnog centra Beograda), 5. mart (22h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 5)

"Sva lepota i krvoproliće"

Retko se dešava da "Zlatni lav" Venecijanskog festivala ode u ruke tvorcima nekog dokumentarnog filma, ali je to bio slučaj prošle godine, kada je prestižnim priznanjem nagrađeno ostvarenje Lore Poitras "Sva lepota i krvoproliće".

U svom filmu ona paralelno prati život umetnice Nan Goldin i sunovrat porodice Sakler, farmaceutske dinastije naveliko odgovorne za veliki broj smrtnih slučajeva izazvanih zavisnošću od opioida.

Projekcije: 24. februar (22.30h, MTS dvorana, sala 1), 25. februar (12h, MTS Dvorana, sala 1), 25. februar (20h, Dom omladine Beograda), 27. februar (Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 1)

"Perl"

Film "Pearl" drugo ostvarenje u trilogiji reditelja Taja Vesta, imao težak zadatak da odgovori na velika očekivanja, nakon uspeha prvog dela - "X". Ipak, ovaj "slešer" horor mnogi smatraju i mnogo boljim od prethodnog ostvarenja, a među njima je i slavni Martin Skorseze.

"Filmovi Taja Vesta imaju energiju koja je tako retka ovih dana, a pokreće je čista, nerazblažena ljubav prema filmu. Osećate to u svakom kadru. Prednastavak filma 'X' napravljen u dijametralno suprotnom filmskom registru (poput melodrama iz pedesetih), 'Perl' nudi divljih, očaravajućih i duboko, duboko, uznemirujućih 102 minuta. Vest i njegova muza i kreativna partnerka Mia Got zaista znaju kako da se poigravaju sa svojom publikom, pre nego što nam zariju nož u grudi i počnu da ga okreću. Bio sm zapanjen, onda šokiran, pa onda tako uznemiren, da nisam mogao da zaspim. Ali nisam mogao da prestanem da gledam", napisao je Skorseze o ovom filmu.

Priča prati Perl, devojku koja živi na izolovanoj farmi i brine o bolesnom ocu pod nadzorom svoje pobožne majke. Žudeći za glamuroznim životom, kakav je videla u filmovima, Perl shvata da se njene ambicije, iskušenja i potiskivanja jako sukobljavaju.

Projekcije: 25. februar (21.30, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7), 27. februar (22.15h, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 2), 1. mart (21h, Jugoslovenska kinoteka, sala Makavejev)

"Marsel školjka sa cipelama"

Kada se filmski reditelj Din useli u novi stan, ubrzo otkriva da nije sam. Marsel, ljupka školjka visoka dva i po centimetra, već živi tu sa bakom Koni i njihovim kućnim ljubimcem, Alanom. Nekada deo velike zajednice školjki, Marsel i Koni žive sami kao jedini preživeli posle misteriozne tragedije. Kada uspostavi prijateljstvo sa neočekivanim novim prijateljem, Din počinje da snima Marsela i njegovu baku, postižući veliki uspeh i internet slavu koja im zauvek menja živote. Da li će Marselova slava i gomila obožavalaca biti dovoljni da uđu u trag njegovoj davno izgubljenoj porodici?

Projekcije: 25. februar (14.30h, MTS dvorana, sala 1), 26. februar (17.30h, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 2), 27. februar (16.30h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7)

"Razgovori žena"

Sara Poli je uspešna holivudska glumica, koja je do sada ostvarila i impresivnu rediteljsku karijeru. Njen četvrti film "Razgovori žena" adaptacija je istoimene knjige Mirijam Tejvs, koja je inspirisana suđenjem u Boliviji 2011. godine.

Film prati grupu žena u izolovanoj verskoj zajednici koje se bore da pomire svoju veru sa nizom seksualnih zlostavljanja koje su počinili muškarci iz njihove kolonije.

Projekcije: 3. mart (19.30h, MTS dvorana, sala 1), 4. mart (12h, MTS dvorana, sala 1), 4. mart (21.30h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7)

"Tar"

Mnogi smatraju da je u filmu "Tar" Kejt Blančet pokazala sve svoje glumačke adute i zahvaljujući njemu ove godine je favortkinja za Oskara za najbolju glumicu.

Smešten u svet klasične muzike, film prati Lidiju Tár koja važi za najbolju kompozitorku-dirigentkinju i prvu ženu koja se našla na čelu jedng velikog nemačkog orkestra. Međutim, Tar ima svoju mračnu stranu...

Reditelj Tod Fild osmislio je film imajući u vidu samo Blančet u glavnoj ulozi i svojevremeno je izjavio da bi odustao od projekta, da ga je kojim slučajem ta glumica odbila.

Projekcije: 25. februar (19.30h, MTS dvorana, sala 1), 26. februar (12h, MTS dvorana, sala 1), 26. februar (19h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7), 27. februar (17.30h, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 2).

"Živeti"

Britanski film "Živeti" (Living) je novi film Olivera Hermanusa zasnovan na Kurosavinom filmu "Ikiru" po scenariju Kazua Išigura, čija je radnja smeštena u 50-e godine prošlog veka. Glavni lik je rigidni državni službenik koji odlučuje da odsustvuje sa posla da bi iskusio život, nakon što mu je postavljena mračna dijagnoza.

Projekcije: 1. mart (17h, MTS dvorana, sala 1), 2. mart (10h, MTS dvorana, sala 1), 3. mart (16.30h, Cineplexx Galerija Belgrade - Sala 7), 5. mart (22.15h, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 2)

Komentari (0)

Kultura