Aktuelno iz kulture

Počinje regionalni "praznik filma": Pet stvari koje treba da znate o Festu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

24/02/2023

-

07:22

Počinje regionalni "praznik filma": Pet stvari koje treba da znate o Festu
FEST Belgrade Film Festival/Promo - Copyright FEST Belgrade Film Festival/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Sve je spremno za početak 51. Festa, koji će večeras, 24. februara u MTS Dvorani otvoriti francuski film "Zločin je moj".

"Reč je o međunarodnoj premijeri najnovijeg filma jednog od najznačajnijih evropskih reditelja svoje generacije i ostvarenju koje će beogradska publika imati prilike da vidi pre francuske, budući da film ulazi u tamošnje bioskope tek 8. marta", saopštio je Fest. 

U Ozonovoj krimi drami igraju mlade nade francuske kinematografije Nadia Tereskiević i Rebeka Marder, kao i njihove pooznate kolege Izabel Iper, čiji je lik nadahnut čuvenom glumicom Sarom Bernar, Fabris Lukini, Deni Bun i Andrea Disoli.

Tokom predstojeće svetkovine filma biće prikazano više od 100 ostvarenja koje će beogradska publika moći premijerno da pogleda u 9 bioskopskih sala.

"Slogan ’Strast života’ nadahnut je čuvenom Felinijevom izjavom - nema kraja, nema početka, postoji samo beskrajna strast života", najavio je Jugoslav Pantelić umetnički direktor i selektor Festa.

U susret najvećoj regionalnoj smotri filma, pravi je trenutak i da se podsetimo njegove istorije: 

Kako je nastao Fest

Prvi Fest svečano je otvoren 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata, projekcijom filma "Meš", reditelja Roberta Altmana. Slogan je bio "Hrabri novi svet", a festival je osmišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone.

Unsplash

 

Prvi Fest bio je filmski spektakl, na kome su prikazani "Odiseja u svemiru", Stenlija Kubrika, "Goli u sedlu", Denisa Hopera, kao i filmovi Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića... 

Idejni tvorac i prvi selektor Festa je Milutin Čolić

Milutin Čolić, veliki poznavalac filma i "Politikin" filmski kritičar, idejni je tvorac i osnivač Festa, a i njegov prvi umetnički direktor i selektor.

Dobar film po meni je pre svega human film. Zatim film strepnje i borbe za dobro čoveka, spremnosti da se za njega nešto učini. Dobar film ne može biti ako nije angažovan, politički angažovan, ako nije vizionarski, ako nije prkosan i ako nije estetičan, to jest, ako nije ubedljiv u svojim idejama, ako nije umetnički oplemenjen, motivisan i uznesen", rekao je Čolić u jednom intervjuu iz 1975.

On je među najbolje filmove ubrajao "Krstaricu Potemkin" Ejzenštajna, "Veliku iluziju" Renoara", "Građanina Kejna" Orsona Velsa", "Kradljivce bicikla" de Sike, "Kratak susret" Lina, "Devičanski izvor" Bergmana, "Viridijana" Bunjuela, "Sumrak bogova" Viskontija, "Rubljov" Tarkovskog i "Konje ubijaju, zar ne?" Polaka.

Festovski rekordi

Tokom prvog Festa, na repertoaru je bilo 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti Fest je zabeležio 1977. godine, kada je festival posetilo 252.332 gledalaca. Tokom devedesetih godina Fest je "upao" u krizu, pa je 1997. godine prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu. Godine 1993. i 1994. nije ni bio održan zbog međunarodnih saknkcija.

Nagrade

Fest je 2015. godine dobio takmičarski karakter i četiri selekcije: Glavnu, Program srpski film – nacionalna selekcija, Program "Granice" – subverzivni i kontroverzni filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu "Nebojša Đukelić". Još jedna novina je i uvođenje nagrade "Beogradski pobednik" koja je ustanovljena 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora Festa. 

Prva laureatkinja bila je Milena Dravić, a 2016. godine Bata Živojinović, Viktorija Abril i Džon Mektirnan. Neda Arnerić, Ištvan Sabo i Karen Šahnazarov nagrađeni su 2018. godine.

Do sada je Fest imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svetskih filmova.

Fest 2023. zatvara poslednji film Puriše Đorđevića

Ovogodišnji 51. Fest traje do 5. marta, pod sloganom "Strast Života". 

Tanjug/Rade Prelić

 

Festival će zatvoriti film velikana domaće kinematografije Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", koji je reditelj uspeo da završi samo nekoliko nedelja pre svoje smrti. 

Đorđeviću je time posthumno ispunjena želja, budući da je 2021. godine, prilikom uručenja Beogradskog pobednika za doprinos filmskoj umetnosti u okviru 49. Festa, izjavio da bi voleo da njegovo sledeće ostvarenje bude prikazano upravo na ovom festivalu.

Komentari (0)

Kultura