Aktuelno iz kulture

Kad je Izabel Iper glumila Dafinu: Francuska adaptacija "Seoba" Miloša Crnjanskog u novom ruhu pred publikom Festa

Komentari

Autor: Fest

23/02/2023

-

09:42

Kad je Izabel Iper glumila Dafinu: Francuska adaptacija "Seoba" Miloša Crnjanskog u novom ruhu pred publikom Festa
Kad je Izabel Iper glumila Dafinu: Francuska adaptacija "Seoba" Miloša Crnjanskog u novom ruhu pred publikom Festa - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Publika Festa će 30 godina nakon svetske premijere imati priliku da pogleda francusku verziju filma "Seobe"  reditelja Aleksandra Saše Petrovića i to u novom ruhu, u okviru programske selekcije Fest klasik 3. marta u 18.30h u Jugoslovenskoj kinoteci..

Film je snimljen u srpsko-francuskoj koprodukciji, sa najpoznatijim imenima evropskog i domaćeg filma. Vuka Isakoviča tumačio je Avtandil Maharadze, Dafinu Izabel Iper, a Aranđela Rišar Beri. Ostale uloge ostvarili su Bernar Blije, Erland Jozefson, Dragan Nikolić, Miki Manojlović, Rade Marković, Petar Božović, Ružica Sokić i drugi. Film potpisuje Aleksandar Saša Petrović jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa ovih prostora. 

Radnja "Seoba" prati sudbine srpskih vojnika i oficira u službi Habzburške monarhije krajem 18. veka. Uporedo sa ratnim dešavanjima razvija se nedozvoljena i strasna ljubavna veza čime se kreiraju dva paralelna, ali nerazdvojna toka priče.

Promo

 

"Moja priča, u nekoliko reči, je bračno neverstvo. Ratnikova žena izneveri muža dok je na ratištu i to sa rođenim deverom, što filmu daje dramsku kompaktnost i izražajnost", rekao je Saša Petrović.

Scenaristi filma su Aleksandar Saša Petrović i Žakom Doniol-Valkroz, scenografiju su radili Milenko Jeremić i Boris Moravec, kostime Žak Fonterej i Divna Jovanović, a direktori fotografije su Vitold Dabal i Igor Luter.

Film je premijerno prikazan u Francuskoj 1993. a u Beogradu aprila 1994, četiri meseca pre smrti Saše Petrovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura