Aktuelno iz kulture

Preminuo Žarko Laušević

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

13:07

Preminuo Žarko Laušević
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Velikan domaćeg glumišta Žarko Laušević, preminuo je danas 15. novembra u 64. godini posle kratke i teške bolesti, saopštila je njegova porodica. Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Podsetimo, glumac je ranije zbog problema sa plućima bio hospitalizovan i smešten na KBC "Bežanijska kosa”, a pre mesec dana pušten je na kućno lečenje. Na kratko se nedavno pojavio na sceni na premijeri svog filma "Heroji Halijarda", gde je igrao jednu od glavnih uloga. 

E-Stock

 

Poslednje scene serije "Kalkanski krugovi" snimao je iz bolničke postelje.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon čega je njegova karijera vrhunskog glumca krenula uzlaznom putanjom. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario neke od najznačajnijih uloga na daskama koje život znače.

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u ostvarenju "Progon". Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: "Šmeker“ (1985), "Svečana obaveza“ (TV) (1986), "Dogodilo se na današnji dan“ (1987), "Oficir s ružom“ (1987), "Braća po materi“ (1988), "Boj na Kosovu“ (1989), "Original falsifikata“ (1991), "Bolje od bekstva“ (1993), "Kaži zašto me ostavi“ (1993), "Nož“ (1999).

Poslednjih godina igrao je u mnogim domaćim projektima, uključujući "Kalkanske krugove", "Leto kad sam naučila da letim", "Vreme zla", "Aleksandar od Jugoslavije", "Ime naroda" i "Heroji Halijarda". 

O njegovom životu i tragediji koja ga je obeležila snimljena je serija "Pad", zasnovana na njegovoj autobiografskoj knjizi "Godina prođe, dan nikad".

Napisao je i nastavke: "Druga knjiga", "Sve prođe, pa i doživotna" i "Padre, idiote!".

Iza sebe je ostavio suprugu Anitu i decu Dušana, Asju i Janu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura