Aktuelno iz kulture

Frontmen grupe "Giant Sand" u susret koncertu u Beogradu: "Sve stane kada muzika svira"

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

11:45

Frontmen grupe "Giant Sand" u susret koncertu u Beogradu:  "Sve stane kada muzika svira"
Frontmen grupe "Giant Sand" u susret koncertu u Beogradu: "Sve stane kada muzika svira" - Copyright Prinstscreen YouTube/KEXP

veličina teksta

Aa Aa

Američki alternativni bend "Giant Sand" nastupiće večeras u Domu omladine Beograda na samostalnom koncertu, prvi put nakon uspešnog koncerta 2015. održanog na istom mestu. Koncert grupe obeležiće muzički deo otvaranja devetog izdanja festivala nezavisnog američkog filma "IndieBelgrade" u Velikoj sali Doma omladine, dok će svirka biti održana u sali "Amerikana", jer i sama grupa pripada podžanru “amerikana”.

Frontmen grupe Hauard Hau Gelb je produktivan autor koji je u poslednjih skoro 40 godina objavio veliki broj albuma i kao solo muzičar. 

"I pored tolikog materijala, sebe smatram najlenjom osobom na svetu. Ipak, ja jako volim muziku, volim da izučavam šta se sve dešava u muzici, da istražujem. Sviđa mi se kad čujem kišu kako lije i pada, zvukove naokolo. Jedino što znam jeste da sve stane kada muzika svira", kaže Gelb,  dodajući da je to neprestano eksperimentisanje možda razlog zbog kog iza sebe ima toliko objavljenih albuma.

Hauard Hau Gelb je autorski pokretač, gitarista, tekstopisac i pevač "Giant Sand" koji kroz slobodne improvizacije povezuje nasleđe rokenrola, kantrija i folka, u poznati žanr poznat kao "amerikana".

Jedan savremenik je njihovu muziku opisao kao "nepredvidljivu formu bluza inspirisanu pustinjom, u miksu sa sa latinskim korenima i gotik hororom". Nazivaju ih i pustinjski rok bend koji je nedavno objavio da priprema izdavanje novog albuma i promociju na jesenjim koncertima do kraja 2023. godine. 

"Kada bi me pitali koji žanr mogu da odaberem od toliko navedenih, samo mogu reći da je moje stvaralaštvo - 'prostor između žanrova'. Tu ima svega, neke muzike više u izrazu, neke manje, kao kada imate materijal između cigli koje utisnete tokom izgradnje. Ukratko bih rekao da je naša muzika – moderna", objasnio je Gelb i naveo da je moguće da naziv benda "Giant Sand" (Džinovski pesak) opisuje grupu, kao "spoj vode i peska između drugih kombinacija".

On je formirao "Giant Sand” 1980. kao jedan od najčuvenijih američkih alternativnih rok sastava iz generacije koja je stvorila zvuk "amerikane" i pogled na svet, ‘80-tih godina prošlog veka, a objavljuju albume od 1985. godine. 

Najnoviji materijal u razvoju je zasnovan na ideji ponovnog okupljanja originalne postave benda, čiji su članovi bili, osim osnivača Hauarda Gelba, bubnjar Tomi Larkins, koji se vraća posle tri decenije rada sa kantautorom Džonatanom Ričmanom (sa kojim je 2005. nastupio u Domu omladine), basista Nik Augustin iz bluz benda “Dusty City Blues” iz Tusona, dok je specijalna gošća Talula Gelb, ćerka frontmena.

"Grupa 'Giant Sand' uvek je imala isti prepoznatljiv zvuk, ali sa različitim članovima. Kada sam solo umetnik, forma se drastično menja. Tako jednom prilikom mogu nastupati sa flamenko džipsi muzičarima, ili gospel horom, sledeći put mogu biti klavirski standardi”, objasnio je Gelb.

On je napomenuo da sada prvi put svira sa Augustinom, kojim je apsolutno oduševljen, a pohvalio se da je kao frontmen sada najmlađi u bendu po prvi put od osnivanja "Giant Sand".

Zadovoljan je trenutnom formacijom benda, jer nisu ranije imali takvu kombinaciju, što je za njega bilo zanimljivo istraživanje, posebno kada je nešto sasvim novo.

"Priča još nije ispričana do kraja"

Iako je pre osam godina bend bio na "oproštajnoj turneji" posle albuma "Heartbreak Pass", na kojoj su 2015. obišli i Dom omladine Beograda, po sopstvenom priznanju, Hau Gelb je osećao da priča ove grupe ipak nije ispričana do kraja.

Sada sprema paralelno tri albuma, jedan spomenuti sa “Giant Sand”, i još dva solo materijala – prvi kompletno instrumentalni sa klavirom, a drugi je u stilu animiranih filmova, tako mu zvuči.

Budući da je povod njihovog dolaska u Beograd Festival nezavisnog američkog filma, Gelb se pohvalio da je sa bendom komponovao muziku za neobičan animirano-igrani vestern "Quantum Cowboys" (2022), što ističe kao značajno iskustvo.

Film je režirao Džef Marslet, dok u njemu igraju Lili Gledstoun (“Ubistva pod Cvetnim mesecom”), Džon Vej, Dejvid Arket, i drugi.

"Reditelj tog ostvarenja bi imao mnogo toga da kaže na temu nezavisne kinematogafije u Americi, jer se bavi animacijom već 25 godina, i predaje tu oblast. Recimo, on se ozbiljno bori oko svojih projekata da ih ubaci u bioskopsku distribuciju, jer vladaju različiti trendovi u toj industriji, koje naravno diktira Holivud. Najjači igrači oko distribucije projekata za veliki ekran su iz Holivuda, i protok novca ide kroz njih i dalje odlazi na festivale nezavisnih filmova", kaže Gelb.

O umetnosti autorskog nezavisnog filma brinu holivudske zvezde – glumci, reditelji i producenti sa festivalima tog prosedea Robert De Niro - "Tribeca" i Robert Redford – "Sundance".

"Na taj način investiraju novac u festivale, da bi snimili i svoje filmove. Naravno, oni to rade pod zastavom nezavisnog filma, a zapravo snimaju velike produkcije. Manje više to su sve isti ljudi koji su vezani svim tim projektima, svi se poznaju. Čini mi se da su ranije vodeći menadžeri i selektori bili više nezavisni. Danas, nije više tako, već ako vam film uđe u izbor 'Sundance' festivala, sigurno će ući u 'Tribeca'. A ako ne uđe u prvi, malo je verovatno da će ući na drugi festival, što situaciju čini prilično komplikovanom", istakao je Gelb.

"Giant Sand" nastupiće večeras od 21 sat u "Amerikani", neposredno nakon otvaranja Festivala nezavisnog američkog filma.

Komentari (0)

Kultura