Aktuelno iz kulture

Preminuo profesor Ratko Božović

Komentari

Autor: FoNet

23/11/2023

-

10:32

Preminuo profesor Ratko Božović
Preminuo profesor Ratko Božović - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitetski profesor, sociolog kulture i književnik Radoslav Ratko Božović preminuo je u Beogradu u 90. godini.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine. Magistrirao 1967, a doktorirao 1971. godine.

Dominantno se bavio teorijom i sociologijom kulture, sociologijom slobodnog vremena i sociologijom umetnosti, piše FoNet.

Držao je predavanja i na redovnim i na postdiplomskim studijama. Bio je rukovodilac smera "Sociologija kulture i kulturna politika“ na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Teorija i sociologija kulture, Kulturna politika i Fenomeni modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (za predmet: Sociologija umetnosti), na Filološkom fakultetu u Beogradu na smeru Sociologija jezika i književnosti poslediplomskih studija (za predmet: Sociologija masovnih komunikacija) i na poslediplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (za predmet: Kultura urbanog vremena). Predavao je Teoriju kulture i Sociologiju masovnog komuniciranja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Predavao je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici Teoriju kulture i Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku "Démocratie Nouvelle" (Nova demokratija) i urednik edicije "Kultura i društvo" (IP "Vuk Karadžić", Beograd) i biblioteke "Poenta" ( IP "Unireks", Nikšić ). Studijski boravio u Parizu 1972 – 1973. godine, a u Njujorku 1986, 1992, 2006.

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga. Najznačajnija dela su mu: "Kultura slobodnog vremena", "Metarmofoze igre", "Iskušenja slobodnog vremena", "Usud igre", "Nedoumice oko kulture", "Lavirint kulture", "Pod znakom pitanja", "Kroz crveno", "Kult – ura", "Noćna mora", "Izveštaj iz ludnice", "Razbijeno ogledalo", "Leksikon kulturologije", "Tišina dokolice", "Igra ili ništa", "Paradoksi medijske slobode", "Molitve osame", "Geometrija mišljenja".

U oktobru ove godine objavio je knjigu pod naslovom "Tajne dijaloga".

Božović je dobitnik nekoliko nagrada, "Đorđe Fišer" 2012. godine, za doprinos razvoju humora i satire, "Radoje Domanovic" 2016. godine za teorijski pristup satiri, "Tipar", 2016, za životno delo za humor i satiru, Muškarac životnog stila 2013, Porodica bistrih potoka 2017. Nagrada za studiju "Paradoksi medijske slobode" časopisa Dialogos, kao najbolje delo u regionu iz teorije medija. 2015. Dobitnik je zvanja Vitez poziva koji dodeljuje Liga eksperata (Lex.org.rs) 2021. 

Komentari (0)

Kultura