Aktuelno iz kulture

Narodno pozorište slavi sto godina od rođenja Marije Kalas

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

16:23

Narodno pozorište slavi sto godina od rođenja Marije Kalas
Marija Kalas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da će u čast stote godišnjice rođenja operske pevačice Marije Kalas prirediti 2. decembra Gala koncert, a 25. novembra izvesti predstavu "Norma“.

"Doprinos Kalas operskoj umetnosti u 20. i 21. veku je istorijski, kroz oživljavljanje pomalo zaboravljenih remek-dela belkanta, kao i kroz posebna glumačka tumačenja kojima je istakla dramski aspekt interpretacije u operi", kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, "Norma" Vinćenca Belinija, jedna od nekoliko opera koje su obeležile karijeru Kalas (1923-1977), biće izvedena 25. novembra (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u postavci i scenografiji italijanskog reditelja Đankarla del Monaka. Naslovnu ulogu Norme pevaće Sanja Kerkez, rola Adalđize je poverena Dragani del Monako, lik Poliona dočaraće Janko Sinadinović, Oroveza Nenad Jakovljević, a pored njih su Ivana Živadinović kao Klotilda i Slobodan Živković kao Flavio, kaže se u saopštenju. Pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića u predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

U čast Kalas 2. decembra najznačajnije operske kuće širom sveta obeležavaju njen rođendan posebno osmišljenim programom, kojim se pridružuje te večeri (19:30) i Opera Narodnog pozorišta koncertom "Marija Kalas gala" na Velikoj sceni.

Kako je najavljeno, nastupaju soprani Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović, Vesna Đurković, Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković, Nevena Bridžen, Sofija Pižurica, Ana Rupčić, Sonja Šarić, Sanja Kerkez i Snežana Savičić Sekulić. Izvodiće arije iz uloga koje su proslavile Kalas, a koncertom će dirigovati Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Stefan Zekić, uz učešće Hora i Orkestra Narodnog pozorišta, kaže se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura