Aktuelno iz kulture

Gala koncertom u Narodnom pozorištu svečano otvoren 55. BEMUS

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

23:30

Gala koncertom u Narodnom pozorištu svečano otvoren 55. BEMUS
Gala koncertom u Narodnom pozorištu svečano otvoren 55. BEMUS - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) večeras su svečano otvorene u Narodnom pozorištu gala koncertom "Callas 100" posvećenom stotoj godišnjici rođenja operske dive Marije Kalas.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

BEMUS je otvorio violinista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Dejan Mlađenović, jedan od učesnika festivala, a najlepše operske arije i duete interpretirali su grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, dok je horom i orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao Dijan Čobanov.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Oduševljeni posetioci koncerta mogli su čuti Uvertiru i ariju "Casta diva" iz prvog čina opere "Norma" Vinčenca Belinija, ariju "E la solita storia del pastore” i opere "Arlezijanka" Frančeska Čilea i scenu Ofelijinog ludila iz četvrtog čina opere "Hamlet" Abroaza Tome.

Izvedene su i arije “Quando le sere al placido” iz opere "Lujza Miler" Đuzepea Verdija, kao i njegove arije “Oh figli…ah la paterna mano” iz "Magbeta", hor Ciganki i matadora, i dueti "Parigi o cara" i "Libiamo ne' lieti calici” iz "Travijate".

Na koncertu su se mogli čuti Brujeći hor iz opere "Madam Baterflaj" Đakoma Pučinija, Intermeco iz "Madam Lesko'' i “E lucevan le stelle”, iz "Toske", dok je od Umberta Đordana otpevana arija “Amor ti vieta“ iz opere "Fedora".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kompozitor Vinčenco Belini je predstavljen sa "Ah non credea mirarti..Ah non giunge", arijom iz opere "Mesečarka" i sa "Son vergin vezosa" iz "Puritanaca".

Među vrhuncima 55. BEMUS-a su u njegovoj završnici najavljeni koncerti violiniste Najdžela Kenedija i orkestra Virtuozi 21. i 22. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, čiji je program u celosti posvećen ''koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha''.

Ruski pijanista Boris Berezovski prirediće 16. oktobra u Kolarcu resital kojim će, između ostalog, obeležiti i stotu godišnjicu rođenja Sergeja Rahmanjinova, dok mu se na koncertnom podijumu kao gosti pridružuju članovi grupe Bluz doktors. 

U okviru BEMUS-a, između ostalog, nastupiče i violinista Roman Simović sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu 11. oktobra u Kolarcu, posvećenom muzici Dmitrija Šostakoviča, pod upravom dirigenta Bojan Suđića, koji je umetnički direktor festivala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura