Aktuelno iz kulture

Bojan Suđić: Skloni smo tome da urušavamo, pa da na ruševinama stvaramo nešto drugo misleći da je to bolje

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

10:10

Bojan Suđić: Skloni smo tome da urušavamo, pa da na ruševinama stvaramo nešto drugo misleći da je to bolje
Bojan Suđić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradske muzičke svečanosti, 55. Bemus, biće održane od 8. do 22. oktobra, a umetnički direktor tog festivala Bojan Suđić najavljuje dva koncerta britanskog violiniste Najdžela Kenedija, koji će biti i dirigent malom ansamblu "Virtuozi".

Suđić je rekao da festival otvara gala koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 100 godina od rođenja Marije Kalas, "koja je obeležila svetsku opersku scenu", a gosti će biti italijanski tenor Andrea Kare i grčki sopran Vasiliki Karajani, a sve pod vođstvom dirigenta Dijana Čobanova.

Umetnički direktor je dodao da će "u našim srcima ovaj koncert biti posvećen i Milki Stojanović (1937-2023), koja je bila naša Marija Kalas, imala je sjajnu karijeru". 

Suđić je ocenio kao "srce festivala" dolazak "jednog od najvećih svetskih pijanista Borisa Berezovskog", prisetivši se da ga je prilikom ranijeg koncerta to što je "čuo duboko potreslo", a beogradski nastup će biti posvećen stotoj godišnjici rođenja kompozitora Sergeja Rahmanjinova.

Uz nastup kamernog ansambla "Rubikon", koji baštini decenije postojanja, Suđić je pomenuo i koncert Dejana Mlađenovića, Aleksandra Serdara i Ljubiše Jovanovića "u neobičnom sastavu flauta, viola i klavir", kao i autorsko veče Ivana Jevtića sa vojnim orkestrom "Stanislav Binički". 

Tanjug/Rade Prelić

 

"To su stvari koje Bemus mora da neguje i da daje priliku našim najistaknutijim umetnicima i ansamblima da se pokažu", naveo je dirigent.

Prema njegovim rečima, znajačajno je gostovanje Zagrebačkih solista, čiji je umentički vođa Sreten Krstić, koji je nekada bio umetnički direktor beogradskog festivala, pa se na ovaj način pravi omaž i samom Bemusu.

Suđić je podsetio da "bez ansambala Radio-televizije Bemus ne bi opstao" poslednjih desetak godina, "kada su pretili da ga ugase".

"Lično sam smatrao da ono što je spomenik kulture ne smemo da zapostavljamo, zato što smo skloni da urušavamo, pa da na ruševinama stvaramo nešto drugo misleći da je to bolje", kaže umetnik.

Ansambli RTS-a su bili prepoznali potrebu Suđića da Bemusu pomogne "da bude na nivou onoga što je bio na početku kada je bio izuzetno respektabilan festival", osnovan 1969. godine.

On će dirigovati Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a u izvedbi Verdijevog "Rekvijema" u  Kolarčevoj zadužbini, dok će drugi koncert orkestra RTS-a biti sa umetnicima Stankom Madićem  i Premilom Petrovićem.

Za kraj programa Bemusa, Suđić je rekao da je stavljen akcenat na Dimitrija Šostakoviča i njegovo najpoznatije antiratno delo "Lenjingradska simfonija", tokom kog će upravljati Crnogorskim simfonijskim orkestrom, u čijem nastajanju je učestvovao 2006. godine.

Suđić je izrazio zadovoljstvo što će Šostakovičev Koncert za violinu izvoditi beogradski đak violinista Roman Simović. 

Komentari (0)

Kultura