Aktuelno iz kulture

Bojan Suđić predstavio 53. Bemus: Program koji će ostati sladokuscima u sećanju

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

17:59

Bojan Suđić predstavio 53. Bemus: Program koji će ostati sladokuscima u sećanju
Bojan Suđić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) biće održane od 1. do 13. novembra uz kvalitetan program sa svetskim zvezdama, uprkos organizovanju manifestacije u otežanim pandemijskim uslovima, ocenili su danas organizatori.

"Bemus je ove godine veoma kvalitetan što se tiče programa, solista i umetnika koji nastupaju, i da nije okolnosti to bi bio veoma respektabilan program koji bi svima nama bio razlog za zadovoljstvo", ocenio je Bojan Suđić, dirigent i umetnički direktor Bemus. 

Na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, Suđić je rekao da je u izboru programa išao "u pravcu reprezentativnosti i prepoznavanja Bemusa", ne samo kod domaće već i kod svetske publike, jer manifestaciju "ocenjuju i ljudi sa druge strane planete preko društvenih mreža".

Svetske zvezde na početku 53. Bemusa

Suđić je istakao da 53. Bemus dovodi dve svetske zvezde - pijanistkinju Hatju Bunijatišvili i baritona Tomasa Hempsona. Bunijatišvili će nastupiti na otvaranju, 1. novembra, sa Beogradskom filharmonijom pod dirigentom Markom Parizotom u Kolarčevoj zadužbini, gde će izvesti dela Glinke, Čajkovskog i Rahmanjinova.

"Pijanistkičko ime u usponu", kako je Suđić opisao Bunijatišvili, a potom naveo da će 3. novembra na Kolarcu svirati "All Stars" program sa violinistima Hačatur Almazjan i Gračja Avanesjan, violistom Adrijen Buaso i violončelistom Narekom Ahnazarjan.

Pod dirigentskom palicom Suđića, Hempson će nastupiti 4. novembra na Kolarcu u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, i uz gostovanje sopranistkinja Dragane Radaković i Aleksandre Jovanović i Hora RTS. Na programu su najlepše numere iz opera Mocarta, Donicetija, Verdija i Pučinija, a Suđić je istakao da je Hempson prihvatio njegovu sugestiju da to "ne bude koncert lakih nota već ozbiljan koncert".

"Želeo sam da ipak ne idemo u tu vrstu kompromisa i brodvejskog programa, već u nešto što će ostati sladokuscima u sećanju", naglasio je Suđić.

Prema njegovim rečima, "nimalo ne zaostaju svi ostali programi" Bemusa. Na Kolarcu 5. novembra nastupaće, tako, Kamerni ansambl "13 gudača" i violončelista Denis Šapovalov, koji pored dela Vivaldija priprema i svoj omaž čuvenom sastavu "Pink Flojd".

U kripti Hrama Svetog Save 6. novembra nastupa Crkvena pevačka družina "Branko" sa dirigentkinjom Sarom Cincarević, a na Kolarcu će se 7. novembra predstaviti violončelista Petar Pejčić u okviru "Podijuma mladih".

Kako je najavljeno, 8. novembra će u "Madlenijanumu" pod dirigentom Dejanom Savićem, i violinistkinjom Kandidom Tompson i violončelistkinjom Ksenijom Janković, izvoditi dela Rosinija, Čajkovskog i Bramsa.

Pijanista Aleksandar Madžar izvodiće dela Betovena i "Dijabeli varijacije" 10. novembra u Kolarcu, gde se vraća i 14. novembra.

Opera "Dečja soba" za koju je liberto pisala Desanka Maksimović

U Malom pozorištu "Duško Radović" 12. i 13. novembra Muzičko-opersko teatarska organizacija  izvešće operu "Dečja soba" Milenka Živkovića, koja je prvi i jedini put izvedena pre sedam decenija u februaru 1941. godine.

Programska urednica Muzičko operske teatarske organizacije, Nataša Jović Trivić, podsetila je da je "Dečja soba" prva srpska opera za decu, koja se sada izvodi povodom 120 godina od rođenja "nažalost neopravdano skrajnutog kompozitora" Živkovića. Prema njenim rečima, "raritet opere je i libreto Desanke Maksimović, jedini izlet poetese u operski fah".

"Želja nam je bila da ostanemo zagledani u budućnost, da dečja opera bude završetak Bemusa. Na mlađima svet ostaje. Neka ovaj Bmus bude putokaz za sledeće godine. Nadam se da će imati sve kvalitetnije programe", zaključio je Suđić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je ocenio da je program Bemusa napravljen najbolje što je moglo u pandemijskim "okolnostima koje nisu lake", i pozvao je sve građane "da se vakcinišu kako bi sledeće godine zaista imali manifestaciju u normalnim uslovima".

Karl je rekao da bi tekovina pandemije mogla biti održavanje Bemusa u novembru umesto u oktobru.

"Malo smo rasteretili oktobar od dešavanja i mislim da smo pronašli dobar prostor za Bemus da to bude prva polovina novembra", ocenio je Karl.

Komentari (0)

Kultura