Reflektor

Pola veka Beogradskog džez festivala: Pod sloganom "Džez plamen" nastupiće više od 100 muzičara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

11:21

Pola veka Beogradskog džez festivala:  Pod sloganom "Džez plamen" nastupiće više od 100 muzičara
Pola veka Beogradskog džez festivala: Pod sloganom "Džez plamen" nastupiće više od 100 muzičara - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji 37. Beogradski džez festival biće otvoren 26. oktobra pod sloganom "Džez plamen /Jazz Flame" u organizaciji Doma omladine Beograda i trajaće do 31. oktobra.

Ove godine se navršava 50 godina od početka održavanja ove manifestacije (1971), te organizatori najavljuju "umetnički vrhunske koncerte koji će se dugo pamtiti".

"Slogan festivala u skladu je sa jedinstvenom godišnjicom, retkom i u sredinama sa većom džez tradicijom od naše. Kada je Beogradski džez festival osnovan 1971. godine, niko nije mogao da pretpostavi da će plamen džeza kod nas biti tako dugovečan i da će iz godine u godinu obasjavati ovu sredinu smelom muzikom", navode organizatori manifestacije.

Povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja, kako je najavljeno, festival ne samo da će biti održan u svom punom formatu (šest dana), već će biti održan i jedan "plus" koncert u Domu omladine, kao gostovanje u Novom Sadu.

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene.

Prvih šest izvođača koji će biti deo bogatog programa festivala su Majamisty Trio, Marija Šnajder, Aziza Mustafazade, Markus Štokhauzen, Rymden i Teo Kroker.

Novosadski sastav Majamisty Trio do sada je na ovom festivalu nastupao samo jednom, pre 10 godina, kada su promovisali svoj debi album "Mistylend". Sastav čine pijanistkinja Maja Alvanović, kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Lav Kovač.

Uvaženi gosti nastupa ovog tria, kako je najavljeno, biće austrijski bas klarinetista i saksofonista Ulrih Dreksler, makedonsko-francuska vokalistkinja Aneta Džordž, kao i novosadski dečji hor "La La Studio".

Marija Šnajder je već četvrt veka neprikosnoveno najuvaženiji kompozitor i aranžer orkestarskog džeza. Dobila je 7 "Gremija", a 14 puta je nominovana za ovo prestižno priznanje. Njen prvi "Gremi" za album "Concert in the Garden" (2004), prvo je izdanje u istoriji te nagrade koje se prodavalo isključivo putem interneta.

Ima počasni doktorat univerziteta u Minesoti i titulu NEA Jazz Master (2019), koja se smatra najvažnijim institucionalnim priznanjem u oblasti džeza u Americi. Na prvom gostovanju u Beogradu izvešće najupečatljivija dela iz cele karijere, dirigujući jednim od vodećih mladih evropskih orkestara, kelnskim Subway Jazz Orchestra.

Pijanistkinja, pevačica i kompozitorka Aziza Mustafazade, kći je slavnog azerbejdžanskog umetnika Vagifa Mustafazadea, koga je čuveni američki džez voditelj Vilis Konover proglasio "najliričnijim pijanistom koga je upoznao". Pobednica konkursa "Telonijus Monk", svetsku afirmaciju stekla je albumima za produkciju Columbia sredinom devedesetih. Aktuelno izdanje "Generations" izašlo je prošle godine, posle trinaestogodišnje pauze.

Poseduje izuzetnu pijanističku tehniku i božanski glas velikog raspona, vladajući i klasičnim stilom pevanja. Iako od kraja osamdesetih živi u Nemačkoj, veoma retko nastupa, a njen beogradski koncert jedan je od samo dva potvrđena do kraja godine.

Nemački trubač i kompozitor Markus Štokhauzen sin je avangardnog kompozitora Karlhajnca Štokhauzena, čija je brojna dela i izvodio, a sarađuje i sa polubratom Simonom, koji je kompozitor i saksofonista. Važi za jednog od najraznovrsnijih umetnika našeg doba, ostvarujući vrhunske rezultate uporedo u domenu džeza, savremene i klasične muzike.

Rymden je, kako se navodi, grupa kakvu Evropa odavno nije imala. Klavijaturista Buge Veseltoft je tvorac "Novih džez koncepcija" i vođa istoimenog benda, a basista Den Berglund i bubnjar Magnus Estrem ritmičari najpopularnijeg evropskog džez sastava svih vremena e.s.t. (Esbjorn Svenson trio) i potom uspešni lideri samostalnih kreativnih projekata. Veliku skandinavsku trojku spojila je Bugeova dugogodišnja želja da vodi akustični džez trio.

Njihova muzika zasnovana je na tri elementa: melanholičnim i atmosferičnim kompozicijama, dramatičnom ritmičkom punjenju i virtuoznoj džez svirci. Pored modernog džeza, u njihovoj kreaciji mešaju se i uticaji Baha, filmske muzike i rokenrola, reflektujući sve aspekte skandinavske muzike 21. veka.

Unuk čuvenog bluz-sving trubača Doka Čidema, trubač i kompozitor Teo Kroker bljesnuo je na džez sceni u pratećem sastavu Di Di Bridžvoter, a onda uz podršku čuvene vokalne dive ostvario upečatljivu solo karijeru. Nastupao je na najprestižnijim svetskim festivalima (Roterdam, San Sebastijan, Peruđa) i sarađivao sa zvezdama džeza i pop muzike (Roj Hargruv, Geri Barc, Džej Kol, Vajklif Džin). Poslednji album "Star People Nation" doneo mu je prvu nominaciju za "Gremi", a od aktuelnog izdanja "BLK2LIFE / A Future Past", koje predstavlja u Beogradu, očekuje se da nastavi njegov put u vrh savremenog džeza.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 37. Beogradskog džez festivala se može nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Aktuelna cena vaučera je 3.000 dinara, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala (13 koncerata).

Komentari (0)

Kultura