Reflektor

"Artikulacije stvarnosti" u DOB-u: Poetika trenutka iz perspektive muzičara i vizuelnih umetnika

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2021

-

14:17

"Artikulacije stvarnosti" u DOB-u: Poetika trenutka iz perspektive muzičara i vizuelnih umetnika
Dom omladine Beograda - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Kolektivna izložba "ARTikulacije stvarnosti", čiji su autori muzičari i vizuelni umetnici, biće otvorena 10. avgusta u Galeriji Doma omladine Beograda (DOB), saopšteno je iz te ustanove kulture.

Učesnici postavke koja će trajati do 27. avgusta su - Srđan Ðile Marković, Gildo Bavčević, Nemanja Nikolić, Vladimir Lalić, grupa Ah Ahilej, Nikola Krstić, grupa Auf Wiedersehen i Demir Ahmetović.

Sastavni deo izložbe u Centralnom holu Doma omladine čine fotografski zapisi Marka Ristića pod nazivom "Zamrznuti tonovi" sa rokenrol koncerata koji su nastali u poslednjih nekoliko godina.

 

 

Kako navodi kustoskinja Jelena Pavićević u predgovoru kataloga izložbe, novi projekat ima cilj da predstavi radove muzičara i vizuelnih umetnika, koji kroz različite medije promovišu ličnu poetiku i percepciju stvarnosti.

Imajući u vidu kulturološki aspekt tumačenja svakodnevice, umetnici grupne izložbe stvaraju prostor za razgovore ili razmene stavova o umetnosti, politici, muzici, teatru i tekstu, dok kroz indirektne poruke ističu važnost artikulacije misli i egzistencije kritičkog stava.

Autor Marko Ristić je u Centralnom holu DOB-a priredio spomenute fotografske zapise "Zamrznuti tonovi", gde je na poetičan način zabeležio koncerte poznatih srpskih bendova, ali i njihovu interakciju sa publikom.

Na fotografijama se nalaze uhvaćeni momenti sledećih istaknutih bendova i muzičara na svirkama - Ritam Nereda, Nikola Vranjković, Goblini, Pekinška Patka, Buč Kesidi, Mortal Kombat, Hype, Nadimač.

Kroz ritam, boju, pokret i snažan efekat uhvaćene atmosfere, Ristić je u radovima obuhvatio vizuelno značenje potkulture u Srbiji i tako je ostvario zapis koji arhivira trenutak značenja ideologije u modernom vremenu.

Na taj način je autor uspostavio vezu između kulturalne odrednice muzičkih žanrova i njihove manifestacije u savremenom društvu.

Komentari (0)

Kultura