Aktuelno iz kulture

Lena Bogdanović o predstavama u pozorištu "Boško Buha": Mi osećamo kao da stvaramo magiju

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

10:14

Lena Bogdanović o predstavama u pozorištu "Boško Buha": Mi osećamo kao da stvaramo magiju
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Lena Bogdanović glumi gospođu Ajnsford Hil u predstavi "Pigmalion" u pozorištu "Boško Buha" koja je premijerno odigrana 14. novembra. Ona tumači lik ambiciozne majke koja želi da svoju decu predstavi u intelektualnom društvu, ali se ni sama ne uklapa, jer nema dovoljno znanja kako treba da se ponaša.

"Ona se jako trudi da sve prati i da njena deca budu pristojna. Naravno, to ne prođe kako treba, upravo suprotno, dogodi se mali salonski debakl", rekla je glumica.

Bogdanović je u pravljenju uloge bio zanimljiv rad na govoru sa profesorkom Ljiljanom Mrkić Popović, odnosno potraga kako će govoriti u prevodu likovi u drami Bernarda Šoa, koja je pisana na engleskom.

Prema njenim rečima, u drami postoji "kokni" engleski i govor viših slojeva, a glumci su se poigravali jezikom i tako crtali likove sa rediteljkom Đurđom Tešić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na čitajućim probama su se već oblikovali likovi, od kojih je svaki imao svojevrsnu melodiju, a uz to su i stavom i pokretom nastojali dočarati razlike u engleskom društvu, dodala je Bogdanović.
Istakavši da publika "jako lepo reaguje na predstavu", Bogdanović je dodala da se bavi pitanjima "kako se jedna osoba menja po željama druge, da li je to u redu, koliko se menjamo zbog drugih, a koliko zbog sebe, i šta kad postignemo sledeći nivo". 

"Komad se završava tako da publika nagađa da će se Liza vratiti profesoru Higinsu, da li će biti prijatelji, da li će se javiti ljubav ili kao emancipovana žena ide dalje", navela je glumica.

Bogdanović je rekla da su u pozorištu svi srećni zbog vesti da je rešen spor oko prostora u kome je "Boško Buha", iz koga su otišli još 2014. godine.

"Kad sam došla kao saradnik, a kasnije kao član, mi smo već igrali u 'Vuku'. Tako da nikad nisam stala na scenu 'Buhe' kao član ansambla. Išla sam i volela to pozorište kao gledalac", navela je Bogdanović.

Prema njenim rečima, važno je što je imovinsko pitanje konačno rešeno i  u katastru zaista stoji ime pozorišta "Boško Buha" pored kvadrata na Trgu Republike 3, čime su stvoreni uslovi za rekonstrukciju pozorišta.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Bogdanović se nada da bi se za godinu, dve mogli konačno vratiti da igraju predstave na toj adresi.

Upitana kako gleda na veliki uspeh njihove predstave "Ubistvo u Orijent ekspresu", Bogdanović je rekla da su se "poklopili veliki naslov, odlična adaptacija i režija Darijana Mihailovića".

"Spektakularno je u punom smislu, i što se tiče scenske postavke, režije  mizanscena, rada sa glumcima, do vizuelnih aspekata koje su radile Vesna Popović scenografski i Marina Medenica kostimografski", primetila je Bogdanović.

Glumac Andrija Milošević, koji igra ulogu detektiva Herkula Poaroa, kaže da je u pitanju magija, sa čime se Bogdanović slaže.

Prema njenim rečima, ljudi kada izađu sa te predstave kažu kao da ih je izmestila u neki drugi svet, a privlači i naslov, odnosno voleli su i roman Agate Kristi. 

"Mi se osećamo kao da stvaramo magiju. Neverovatno, posle godinu dana kada dođemo da igramo predstavu osećamo se jako uzbuđeno, kao vrlo spreman sportski tim. I to se verovatno vidi", navela je glumica.

Komentari (0)

Kultura