Aktuelno iz kulture

Remek-delo ili vešta prevara: Misterija druge "Mona Lize" za koju tvrde da je starija od verzije iz Luvra

Komentari

Autor: Euronews

01/12/2023

-

08:52

Remek-delo ili vešta prevara: Misterija druge "Mona Lize" za koju tvrde da je starija od verzije iz Luvra
Remek-delo ili vešta prevara: Misterija druge "Mona Lize" za koju tvrde da je starija od verzije iz Luvra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pored čuvene verzije koja se čuva u Luvru, postoji još jedna verzija "Mona Lize", koju prema mišljenju zvanične istorije umetnosti, nije naslikao Leonardo da Vinči. Međutim, pojedini tvrde da je portret žene nedoljivo slične plemkinji Lizi del Đokondo ipak delo renesansnog majstora i to pre svetski poznate verzije.

Takozvana "Ajzelvortska Mona Liza" dospela je u Englesku 1778, a naziv je dobila po mestu u kom je živeo trgovac umetninama Hju Blejker koji ju je otkupio 1913.

Kada su Blejker i njegovi naslednici pomrli, slika je 1947. prodata američkom kolekcionaru Henriju Puliceru, koji je život posvetio tome da dokaže da je reč o Da Vinčijevom delu. Čak je napisao i knjigu o tome pod nazivom - "Gde je Mona Liza?".

profimedia

"Ajzelvortska Mona Liza"

Nakon smrti Pulicerove partnerke koja je nasledila sliku, nju je otkupio konzorcijum neimenovanih ljudi i koji je čuvaju u trezoru švajcarske banke već 40 godina.

Sada će prvi put biti izložena u Torinu u Italiji kao "Prva Mona Liza". To je smeo naziv, ali organizatori stoje iza njega.

"Dokazali smo van svake sumnje da je Leonardo naslikao dve 'Mona Lize', a ova je jedini kandidat da bude druga", rekao je Džoel Feldman, generalni sekretar Fondacije "Mona Liza" za britanski "Tajms".

Iz fondacije kažu da je verzija iz Ajzelvorta završena deset godina pre verzije iz Luvra.

profimedia

Originalna "Mona Liza"

Na predstojećoj izložbi na kojoj će biti predstavljena, naći će se i multimedijalni prikazi višedecenijskog istraživanja o poreklu tog portreta. To je i "prilika da se predstave ogromni koraci koji su napravljeni u proteklih nekoliko godina kako bi se dokazalo pripisivanje dela Leonardu", naveo je Feldman u saopštenju.

Fondacija je radila sa naučnicima, poput Džona Azmusa sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu, čija su testiranja ukazala da je isti slikar naslikao oba portreta.

Ipak, neki nisu uvereni u to. Profesor Martin Kemp, ugledni stručnjak za istoriju umetnosti sa Univerziteta Oksford tvrdi da to nije rad renesansnog majstora.

Kemp ističe da je fondacija "ponovo u fazi promovisanja portreta", s ciljem da poveća njegovu vrednost.

On smatra da nema nikakvih pokazatelja da je rad stariji od "Mona Lize" iz Luvra i podvlači da je taj portret naslikan na platnu, a da je dobro poznato da je Leonardo slikao samo na drvenim površinama.

Ako biste želeli da i sami ocenite sličnosti i razlike između dve "Mona Lize", do 26. maja 2024. možete posetiti izložbu "Leonardo Da Vinci - La Prima Monna Lisa" u Torinu, piše Euronews.

Komentari (0)

Kultura