Aktuelno iz kulture

Kralj Čačka za Euronews Srbija: "Šetam se kroz sliku i reči, pa gde stignem"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

10:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nenad Marić je muzičar, slikar, crtač i pesnik koji je javnosti poznatiji po svom pseudonimu "Kralj Čačka". Ipak, ističe da sebe na prvom mestu smatra kantautorom.

"Šetam se kroz sliku i reči, pa gde stignem", kaže umetnik za Euronews Srbija.

Nenad je rođen u Čačku 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a kantautorskim radom bavi se od 2001. godine. Njegova muzika je jednom rečju - bluz. 

"Suština bluza je muka i patnja. Prosto, ne može život bez toga. U žanrovskom smislu krećem se od bluza preko rokenrola, pa do kabarea i mnogo toga još. Jedna struja uticaja su i Kurt Vajl i Bertold Breht, koja je takođe ugrađena u neke pesme", objašnjava Kralj Čačka.

Kantautor kaže da pesme nastaju često iz potrebe da se sebi objasni svet i iz upitanosti o svom mestu u njemu. Iz toga je iznikla i "Zemlja nije moj dom" - pesma, koja je zatim prerasla u zbirku poezije i dokumentarni film.

Euronews Srbija

 

U novembru 2014. godine objavljuje prvi singl za pesmu "Moj avatar" a početkom 2016. godine drugi singl za pesmu Deda Mraz je švorc. Krajem 2016. godine u okviru izdavačke kuće Lom objavljuje zbirku pesama Na margini, a zatim i debitantski album "Zemlja Snova". Dobitnik je nagrade "Strune od svetla" za 2017. godinu koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. 

Krajem 2018. godine objavljuje drugi muzički album Spusti svetlost na put, koji je izabran za "Album godine 2018" od strane slušalaca radio Beograda 202. U saradnji sa Radio Teatrom iz Zagreba 2020. godine učestvuje u radu na radio drami Soundtrack za film koji nije snimljen a 2021. godine radi na songovima za predstavu Halo, Halo, ovdje Radio Zagreb.

Euronews Srbija

 

Zajedno sa bratom Markom Marićem, koautor je muzike za film, "Poslednji povratak Kaktus Bate", izdanje objavljeno 2020. godine, film "Realna priča" i seriju "Mama i tata se igraju rata".

Tokom celog tog perioda kaže da se malo šta promenilo u njegovom životu.

"Ide nekako uzlaznom linijom, ali malo sporo. Sad mi se čini da se nešto ubrzava, ali nisam siguran, jer ne mogu da pogledam to sa strane", kaže Kralj Čačka za Euronews Srbija.

"Ono što sada pokušavam, je da napravim uslove za snimanje novog albuma", dodaje naš sagovornik.

Komentari (0)

Kultura