Aktuelno iz kulture

Nagrada za životno delo "Dobričin prsten" glumcu Borisu Isakoviću

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

16:55

Nagrada za životno delo "Dobričin prsten" glumcu Borisu Isakoviću
Nagrada za životno delo "Dobričin prsten" glumcu Borisu Isakoviću - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti glumac Boris Isaković danas je primio nagradu za životno delo "Dobričin prsten" Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS), na svečanoj dodeli održanoj na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. 

Dramski umetnik i pedagog Boris Isaković je 35. laureat ovog uglednog i najvišeg staleškog priznanja za glumu, koje nosi ime prema čuvenom glumcu Dobrici Milutinoviću (1880-1956).  

Nagradu mu je uručio prethodni dobitnik ovog priznanja glumac Petar Božović.

Isaković se zahvalio mnogima za ovu nagradu i istakao da ima osećaj da je nagrada "Dobričin prsten" put da bi se "slavilo pozorište i da bi se sačuvale njegove vrednosti i kvalitet u jednom iznimno važnom i značajnom kontinuitetu".

"Ja sam pozorištu uvek služio i naravno da ću mu i dalje služiti, i primam ogromnu čast na ovaj način. U vremenu davnom izmedju mere davanja i primanja, stajao je znak jednakosti. Glumačka profesija i pedagoški rad su me tome naučili, što smatram i suštinu ovog našeg poziva. U tome me koleginice i kolege uvek nedvosmisleno uveravaju. Zato je ovaj trenutak na radost svih nas i treba da prati odgovornost prema sebi i drugom čoveku. Radost danas ne bi bila takva i ovolika da nije podeljena između svih nas koji činimo ovu profesiju glume", naglasio je Isaković.

Glumac je naveo da je u ovom trenutku kada se slavi gluma kao umetnost, "jedino istinski važno da u zaista haotičnom i zbunjujućem vremenu, kada čitav svet prolazi kroz krizu etičnosti, svi smognemo zajedno snage da nadjemo dovoljno mira, predanosti, da taj naš prostor kreativnosti, igre, plemenitosti i duha održimo čistim i svetlim".

"Mnogi pre nas su tako brinuli o pozorištu, moramo i mi sada, kao i oni koji dolaze", zaključio je Boris Isaković a onda su na scenu izašli svi njegovi studenti koje je on podučavao kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, šest generacija njegovih mlađih kolega. Bio je to izuzetno emotivan susret pun ljubavi i zagrljaja, uz pesmu "Perfect Day" muzičara Lu Rida.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i od unikatne oslikane diplome na pergamentu.

U konukurenciji bilo devet glumaca i glumica 

U konkurenciji za Nagradu “Dobričin prsten” bilo je devet istaknutih glumica i glumaca, a sedmočlani stručni Žiri odluku je doneo 16. decembra 2022. godine, tajnim glasanjem i to većinom glasova.  

"Boris Isaković je glumac oko koga se uloge otimaju, on je sam čitav glumački ansambl.Zamišljam tako da Boris na sceni igra sam sve moguće uloge u nekoj predstavi, u svojoj vrhunskoj glumi, bio bi to jedan eksperiment, a tek kakav bi trijumf bio. Igrao je klasičnu literaturu, dokumentarne, istorijske ličnosti, i kod njega nema tajne u interpretaciji, jer je on sam jedna velika tajna", istakla je predsednica žirija Vida Ognjenović i dodala da je Dobričin prsten sada na pravoj ruci i da su tako zajedno snažniji.

Boris Isaković je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora čuvenog pozorišnog i filmskog reditelja Bore Draškovića.

Bio je stalni član i prvak drame Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu. Od 2000. je samostalni umetnik, a od 2012. godine je bio direktor drame SNP-a, gde je ostvario mnoge značajne uloge.

Dugalić: Pribrana zvezda u velikom sazvežđu

Predsednik UDUS-a glumac i pedagog Nebojša Dugalić je ocenio da je Isaković pribrana zvezda u velikom sazvežđu i da je sam iznedrio razna sazvežđa od svojih uloga koje je stvarao i od mnogih studenata kojima je predavao. 

"Boris Isaković je sam jedna velika nagrada, zapravo nagrada samom sebi. Svi smo nagradjeni što sa njim imamo priliku da radimo, lepo da saradjujemo. On izaziva u partneru na sceni svoju najbolju snagu, izaziva "nešto treće i veće od nas", daje put igri koja je isto tako veća od svih nas, a to je odlika samo najvećih", zaključio je Dugalić.

Upravnica JDP-a glumica Tamara Vučković Manojlović je podsetila na neobičnu okolnost i činjenicu da Boris Isaković nikad nije bio član ovog antologijskog teatra, ali da je tu ostvario toliko sjajnih uloga, kao da jeste, "ustvari i jeste, zato nam je posebno drago što se u našem pozorištu održava dodela nagrade".


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura