Aktuelno iz kulture

"Krizni režim" - nemačka reč godine za 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

17:09

"Krizni režim" - nemačka reč godine za 2023.
Krisenmodus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka reč godine za 2023. je "krizni režim" (Krisenmodus), odlučio je danas stručni žiri lingvista u toj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju Društva za nemački jezik, koje finansira država, uvek je bilo kriza, ali se čini da ih sad ima toliko, da je to "nova normalnost". 

Izbor reči godine odražava raspoloženje javnosti, zabrinute zbog višestrukih kriza u svetu - od rata u Ukrajini i rata Izraela i Hamasa, do klimatskih promena, inflacije i problema sa nemačkom vladom koja nema plan za budžet, ocenjuje Rojters.

"Osećanja kao što su neizvesnost, strah, bes, bespomoćnost i nemoć karakterišu svakodnevni život mnogih ljudi. Između apatije i uzbune, teško je pronaći odgovarajući način za suočavanje sa tekućim izuzetnim situacijama", navelo je Društvo za nemački jezik. 

Među dugačkim spiskom problema koje je istaklo ovo društvo su ratovi u svetu, imovinsko pitanje u Evropi i pogoršanje učinka u obrazovnom sistemu nacije. 

Nemačka koaliciona vlada suočava se sa krizom nakon što je ustavni sud prošlog meseca presudio protiv njenih planova o budžetu i zabranio korišćenje specijalnih fondova za finansiranje niza mera, od industrijskih projekata do projekata vezanih za dobrobit građana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura