Aktuelno iz kulture

Imate li "riz": Društvene mreže iznedrile skraćenicu koju je Oksford izabrao za "reč godine"

Komentari

Autor: Euronews

04/12/2023

-

10:01

Imate li "riz": Društvene mreže iznedrile skraćenicu koju je Oksford izabrao za "reč godine"
Tom Holand - Copyright AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine "Oxford University Press" bira reč ili izraz koji najbolje oslikava poslednjih 12 meseci i koji ima potencijal da ima trajni kulturni značaj. Ove godine je to "riz" ("rizz", eng.) što bi moglo da se protumači kao skraćeno od "harizma".

"Riz", reč koja je bila često korištena na društvenim mrežama, definiše se kao stil, šarm, privlačnost odnosno nečija sposobnost da privuče ljubavnog partnera.

"Stručnjaci za jezike "Oxford University Press"-a su izabrali 'riz' kao zanimljiv primer kako se jezik može formirati, oblikovati i deliti u zajednicama, a zatim ući i u širu upotrebu. To govori o tome kako mlađe generacije stvaraju prostore - onlajn ili uživo - gde kontrolišu i definišu jezik koji koriste", navodi se u saopštenju. 

Iz "Oxford University Press"-a poručuju da će se verovatno sve više reči koje poniknu iz društvenih mreža i internet kulture tokom vremena koristiti u svakodnevnom jeziku, piše Euronews.

"Nagli skok upotrebe reči 'riz' dokazuje da reči i fraze koje evoluiraju iz internet kulture sve više postaju deo svakodnevnog govora i da će nastaviti da oblikuju jezičke trendove u budućnosti", rekao je predsednik "Oxford Languages" Kasper Gratvohl u saopštenju.

Prema njihovim podacima, reč je dostigla vrhunac popularnosti u junu ove godine nakon što je glumac Tom Holand upitan u intervjuu za "Buzzfeed" o njegovom "rizu", na šta je on rekao da "nema nikakav riz".

U odabiru reči godine učestvovala je i javnost preko onlajn glasanja i to za reči iz užeg izbora koji su napravili stručnjaci. Na toj listi, pored "riza", našli su se "svifti" što je naziv za obožavaoce Tejlor Svift, "bež zastava" ("baige flag"), odnosno upozorenje da je neka osoba potpuno neinteresantna, kao i "parasocijalno", što označava jednostrani odnos.

Prošlogodišnja Oksfordska reč godine bila je "goblinski mod", još jedan žargonski izraz koji opisuje "samozadovoljno, lenjo, aljkavo ili pohlepno" ponašanje bez osećaja krivice.

U novembru su tvorci "Collins Dictionary" izabrali "veštačku inteligenciju" kao pojam godine, a američka izdavačka kompanija "Merriam-Vebster" odlučila se za "autentično".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura