Aktuelno iz kulture

Reč godine prema britanskom Kolinsovom rečniku je AI (veštačka inteligencija)

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

14:10

Reč godine prema britanskom Kolinsovom rečniku je AI (veštačka inteligencija)
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Britanski rečnik Kolins proglasio je "AI" (veštačku inteligenciju) za reč godine, a u saopštenju te kuće navodi se da se upotreba termina učetvorostručila od početka 2023.

Među kandidatima za reč godine su bili pojmovi kao što su "ultraprerađevine" i akronim Ulez (Zona ultra niske emisije), ali Kolinsov generalni direktor Aleks Bikroft je rekao da se o veštačkoj inteligenciji najviše govorilo 2023. godine.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je bila u fokusu ove godine na način na koji se razvila i brzo postala sveprisutna i ugrađena u naše živote kao mejlovi, striming ili bilo koja druga nekada futuristička, a sada svakodnevna tehnologija.

"Ako su računari odjednom postali stručnjaci u najljudskijoj oblasti - jeziku, šta je onda sledeće? To je dovelo do žestoke debate, istraživanja i predviđanja, što je i više nego dovoljno opravdanja da Kolins odabere AI za svoju reč godine 2023.", stoji u tekstu.

Kolins dikšinari definiše AI kao "simulaciju ljudskih mentalnih funkcija pomoću kompjuterskih programa". 

Ona se "smatra sledećom velikom tehnološkom revolucijom", piše izdavač.

Reč godine biraju leksikografi koji prate niz izvora, uključujući društvene medije, navodi izdavač. Prošlogodišnji termin je bio "permakriza", dok je "NFT" izabran 2021. Očekivano, reč 2020. godine bila je "lokdaun".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura