Biznis vesti

Kompanija Alibaba predstavila dva nova AI modela, razumeju značenje slika

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

16:46

Kompanija Alibaba predstavila dva nova AI modela, razumeju značenje slika
Kompanija Alibaba predstavila dva nova AI modela, razumeju značenje slika - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Alibaba predstavila je dva nova modela na bazi veštačke inteligencije (AI), za koje navodi da mogu da razumeju značenje slika i da vode kompleksnije razgovore nego prethodni proizvodi ove kompanije.

Kineski tehnološki gigant je saopštio da će dva nova modela, Kven-VL (Qwen-VL)i Kven-VL-Čet (Qwen-VL-Chat), biti otvorenog koda, prenosi CNBC.  

Istraživači, akademici i forme na celom svetu će moći da koriste ove modele da bi kreirali sopstvene AI aplikacije, što predstavlja uštedu vremena i resursa.

Alibaba je rekla da Kven-VL može da odgovori na otvorene upite u vezi sa različitim slikama i da generiše natpise slika.

Kven-VL-Čet služi za "složeniju interakciju", tvrdi Alibaba, navodeći da ovaj model može da piše priče i kreira slike na osnovu fotografije koju unese korisnik, a Alibaba je pokazao njegove mogućnosti ubacivanjem slike znakova koji se koriste u bolnicama.

Kven-VL-Čet je uspeo da odgovori na pitanja na kom spratu se nalazi određeno odeljenje bolnice samo na osnovu interpretacije slike konkretnog znaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis