Fokus

Vraćanje osnivača Alibabe u Kinu pozitivan znak za kinesku privredu, deonice kompanije porasle nakon vesti o povratku

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

14:12

Vraćanje osnivača Alibabe u Kinu pozitivan znak za kinesku privredu, deonice kompanije porasle nakon vesti o povratku
Vraćanje osnivača Alibabe u Kinu pozitivan znak za kinesku privredu, deonice kompanije porasle nakon vesti o povratku - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Alibabe Džek Ma vratio se u Kinu nakon što je godinu dana proveo u inostranstvu, a ovaj potez u industriji posmatraju kao znak pozitivne atmosfere za kineske privatne kompanije.

Prvi čovek Alibabe, Džek Ma napustio je državu krajem 2021. godine, kada se naglo povukao nakon kritika upućenih od strane kineske vlasti zbog pokretanja istrage protiv njegove kompanije.

Po odlasku iz zemlje prvi put je viđen u Japanu.

Kineske vlasti poslednjih meseci izjavile su da je istraga okončana i da će pokušati da podrže privatni sektor, pošto su kineski preduzetnici izjavili da Maova odluka o ostanku u inostranstvu posmatra kao faktor koji ugrožava poverenje u državi. 

Zbog ovoga deonice Alibabe u Hongkongu porasle su za više od četiri odsto, nakon vesti o njegovog povratku.

Rojters prenosi da nije navedeno kada se Ma tačno vratio u Kinu, pozivajući se na izvore, već da je posetio školu koju je osnovao u Hangdžou, gde je i sedište Alibabe.

Kako se navodi, škola koju je posetio objavila je i postavila fotografije na ViČet (WeĆat) nalogu, ali iz njegove matične kompanije niko nije komentarisao ovaj događaj.

Ma je nedavno predao kontrolu nad kompanijom Ant Group, zbog restrukturiranja svog poslovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet