Biznis vesti

SAD stavile Tencent i Alibabu na listu ''ozloglašenih" tržišnih subjekata, na spisku ukupno 42 e-trgovine

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

13:41

SAD stavile Tencent i Alibabu na listu ''ozloglašenih" tržišnih subjekata, na spisku ukupno 42 e-trgovine
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Sajtovi za e-trgovinu kojima upravljaju kineski Tencent i Alibaba Grupa stavljeni su na američku listu "ozloglašenih" tržišnih subjekata, koji navodno prodaju ili omogućavaju prodaju falsifikovane robe.

Na listi se nalaze 42 onlajn tržišta i 35 fizičkih tržišta za koja je prijavljeno da su uključena ili omogućavaju trgovanje falsifikovanim robnim markama ili pirateriju autorskih prava, izveštava CNBC pozivajući se na saopštenje Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Prema saopštenju USTR-a, na listu su prvi put uvršćeni i AliEkspres i ekosistem onlajn trgovine ViČet (WeChat), dva značajna kineska internet tržišta koja navodno omogućavaju prodaju krivotvorene robe.

Kineski onlajn trgovci Baidu Vangpan, DHGejt, Pinduoduo i Taobao takođe se od ranije nalaze na listi, zajedno sa još devet fizičkih trgovaca iz Kine "koji su poznati po proizvodnji, distribuciji i prodaji falsifikovane robe", navodi USTR.

Grupa Alibaba je saopštila da će nastaviti da sarađuje radi sa vladinim agencijama na rešavanju problema zaštite intelektualne svojine na svim svojim platformama.

Industrijske organizacije u SAD, kao što su Američko udruženje proizvođača odeće i obuće (AAFA) i Udruženje filmske industrije pozdravili su odluku USTR-a. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis