Tehnologija

"Traganje za istinom postavljanjem hiljadu pitanja": Kompanija Alibaba predstavila svoju verziju ChatGPT servisa

Komentari

Autor: CNN

12/04/2023

-

22:28

"Traganje za istinom postavljanjem hiljadu pitanja": Kompanija Alibaba predstavila svoju verziju ChatGPT servisa
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Alibaba predstavila je svoju verziju alata zasnovanog na veštačkoj inteligenciji koji bi mogao da parira ChatGPT softveru. 

Kineski gigant predstavio je "Tongyi Qianwen", veliki jezički model koji će biti ugrađen u njihove "Tmall Genie" pametne zvučnike i poslovnu platformu za komunikaciju DingTalk, ali je plan da uskoro postane deo svih Alibaba aplikacija - od e-komerca do mapa i navigacija. 

Naziv ovog alata može da se prevede kao "traganje za istinom postavljanjem hiljadu pitanja".

Izvršni direktor grupacije Danijel Džang koji nadgleda i klaud odeljenje kompanije, predstavio je novi servis na konferenciji u Pekingu, gde je demonstrirao kako će zahvaljujući njemu, korisnici moći da transkribuju beleške sa sastanaka, prave poslovne ponude, pa čak i deci pričaju priče.

Alat je trenutno dostupan u beta verziji i to za ograničen broj korisnika, do kraja test faze.

"Nalazimo se na tehnološkoj prekretnici vođenoj generativnom veštačkom inteligencijom i računarstvom u oblaku (eng. Cloud Computing)", rekao je Džang.

Tanjug/AP/Mark Lennihan

 

Generativna veštačka inteligencija odnosi se na tehnologiju kojom se služe platforme poput ChatGPT. Servis je poslednjih meseci izuzetno popularan, pa se mnoge kompanije utrkuju da predstave svoje verzije. CNN piše da zbog toga mnogi analitičari predviđaju da će trend dodatno produbiti postojeće rivalstvo između SAD i Kine u novim tehnologijama.

Prilagođeni modeli

Alibaba će takođe omogućiti klijentima koji koriste njihova klaud rešenja da koriste novu tehnologiju za izgradnju sopstvenih prilagođenih velikih jezičkih modela.

Njihov rival Baidu predstavio je svoju verziju takvog servisa prošlog meseca, po imenu ERNIE, koji može da napiše kompanijski elektronski bilten, napiše slogan ili reši matematički problem.

Takođe, u ponedeljak je jedna od najistaknutijih kineskih AI kompanija SenseTime predstavila svog četbota po imenu SenseChat.

Kina planira da uvede zakonsku regulativu koja će kontrolisati upravljanje takvim servisima. U nacrtima propisa koji bi trebalo da se nađu u javnoj raspravi, alati zasnovani na generativnoj veštačkoj inteligenciji moraće da prođu bezbednosnu kontrolu, pre nego što im se dozvoli rad. Takođe, pružaoci takvih usluga moraće da verifikuju pravi identitet korisnika. i pruže informacije o razmerama i tipovima podataka koje koriste, njihovim osnovnim algoritmima i druge tehničke informacije. 

Nakon demonstriranja novog alata, vrednost akcija Alibabe "skočila" je za 1,6 procenata. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin