Aktuelno iz kulture

Vebsterov rečnik predstavio "reč godine" za 2023.

Komentari

Autor: Euronews

27/11/2023

-

22:03

Vebsterov rečnik predstavio "reč godine" za 2023.
Vebsterov rečnik predstavio "reč godine" za 2023. - Copyright AP Photo/Stephan Savoia

veličina teksta

Aa Aa

Američka izdavačka kuća  "Merjam Vebster" odabrala je "autentičan" kao reč godine za 2023. Sinonim za "stvaran" i "samosvojan" označava kvalitet koji se u eri veštačke inteligencije gde je granica između "lažnog" i "pravog" često zamagljena, teško postiže i održava.

Prema rečima leksikologa i urednika Petera Sokolovskog, ova godina je godina "krize autentičnosti".

"Ono što smo uvideli je da kada preispitujemo autentičnost, cenimo je još više", rekao je Sokolovski na proglašenju reči godine, prenosi Euronews.

I zaista, analize pokazuju da je upotreba te reči bila u porastu tokom 2023. zbog diskusija o veštačkoj inteligenciji, selebriti kulturi, identitetu i društvenim mrežama. 

Prošle godine reč godine prema izboru "Merjam Vebster" bila je "gaslajting" (gaslighting), oblik psihološke manipulacije osobom, koja je dovodi u preispitivanje validnosti sopstvenih misli i sećanja, a dovodi do gubitka samopouzdanja i nesigurnosti.

AP Photo/Jenny Kane

 

Pored reči "autentičan", ove godine je izdvojeno i još nekoliko reči koje su se najčešće pojavljivale u javnom diskursu, a među njima su "Iks", kao novi naziv nekadašnjeg "Tvitera", "EGOT", akronim koji označava specijalni status dobitnika najznačajnijih priznanja iz sveta zabave (Emi, Gremi, Oskar i Toni), kao i "Elemental", što je naziv novog Piksarovog animiranog filma.

Euronews predstavlja i ostale reči koje su obeležile 2023:

"Rizz": Američki sleng koji označava šarm, a skraćenica je od harizme.

"Deepfake": Fotografije ili snimci koje pravi veštačka inteligencija oponašajući stvarne ličnosti. 

"Krunisanje": Krunisanje kralja Čarlsa Trećeg 6. maja povećalo je pretragu reči krunisanje za 15.681 procenata tokom godine.

"Distopijski": Klimatske promene povećale su interesovanje za reč "distopijski", naročito u kontekstu knjiga, filmova i tv serija. 

"Implozija": Nesreća u kojoj je živote izgubila posada podmornice "Titan" u komercijalnoj misiji obilaska olupine Titanika dovela je do naglog porasta interesovanja za reč "implozija".

"Dvojnik" (na engleskom "doppelganger"): Pretraga reči koja vodi poreklo iz nemačkog jezika porasla je nakon objavljivanja knjige Naomi Klajn "Doppelganger: A Trip Into the Mirror World".

"Covenant": Pretraga reči "covenant" koja na engleskom označava "zavet" porasla je zbog masakra u Covenant školi u Nišvilu u martu ove godine. Napadač je bivši učenik škole koji je ubio troje đaka i tri zaposlena te ustanove. 

"Optužnica" ("Indict", eng.): Zbog optužnice podignute protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, pretraga te reči porasla je za 9.440 procenata od tridesetog marta. "Optužnica" je, inače, pismeni akt - zahtev, koju ovlašćeni tužilac podnosi pred sudom pod predviđenim uslovima, a kojim se započinje krivični postupak.

"Kibuc": Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, poraslo je interesovanje za definiciju termina "kibuc" koja opisuje društvene komune karakteristične za tu zemlju.

"Mrtvo ime" ("deadname", eng.): Ime koje je transrodna osoba dobila po rođenju, a koje više ne koristi nakon promene pola.

Komentari (0)

Kultura