Aktuelno iz kulture

Srđan Gojković Gile o godišnjici albuma "Les Chansones Populaires": Meni bi bilo dosadno da obrađujemo velike hitove

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

19:45

Srđan Gojković Gile o godišnjici albuma "Les Chansones Populaires": Meni bi bilo dosadno da obrađujemo velike hitove
Koncert Električnog orgazma - Copyright Tanjug/Igor Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Antologijski beogradski rok bend "Električni orgazam" održaće novi koncert 15. decembra u Mts Dvorani. Bend koji je nastao 13. januara 1980. godine ove sezone slavi 40 godina od albuma obrada čuvenih pesama stranih muzičara i bendova “Les Chansones Populaires” (1983).  

Tako na zadovoljstvo publike sledi povratak "Električnog orgazma" nakon dve godine u bivši Dom sindikata - Mts Dvoranu, a na njihovom koncertu gosti će biti glumica Anica Dobra i rok muzičar Zoran Kostić Cane, pevač i lider benda “Partibrejkers”.

Neki muzičari i bendovi su ponekad opsednuti time da ponove tako veliki uspeh i snažnu razmenu energije sa publikom, kakva je bila pre dve godine na spomenutom velikom koncertu, kada je "Električni orgazam", sa zakašnjenjem, usled pandemije korona virusa, slavio 40 godina karijere.

"Pokušavamo da se ne opterećujemo takvim stvarima, bilo je puno toga u protekle 43 godine. Taj prošli koncert u Mts Dvorani je bio zaista odličan i radujem se da je RTS konačno izmontirao snimak koji su tad napravili. Trebalo bi da ceo koncert bude emitovan posle nove godine, doduše podeljen je u dve emisije od po sat vremena", otkrio je Srđan Gojković Gile, frontmen benda.

"Les Chansones Populaires"

Albume sa obradama snimali su mnogi veliki muzičari kao što su Džordž Majkl, Rod Stjuart, Toni Benet, Tom Džons, Guns ’N’ Roses, a Gile kaže da je njima za njihov "Les Chansones Populaires" inspiracija bio “Pin Ups” (1973) legendarnog britanskog glam rokera Dejvida Bouvija.

"Bilo je neobično da to neko uradi 1983. godine, i kao sto Siniša Škarica (poznati hrvatski muzičar, producent, muzički urednik, prim. aut.) reče, niko od tad nije sličnu stvar uradio na prostoru bivše Jugoslavije. Ali nama se uvek sviđalo da radimo nešto što publika ne očekuje, to nam je oduvek bilo zabavno", napomenuo je Gile.

Takođe je zanimljivo što se u selekciji tih svetskih kompozicija antologijskih sastava i solista ipak nisu odlučili "na prvu loptu" najvećih hitova tih zvezda.

"Meni bi bilo dosadno da obrađujemo velike hitove, to nikad nismo radili. Čak i 'Bejbe ti nisi tu', obrada 'Out Of Time' od “The Rolling Stones”-a je bila njihova opskurna pesma, od koje smo mi napravili veliki hit u Jugoslaviji, u ono vreme”, podsetio je Gile.

Gledano opet iz ove perspektive, bend uvek može da razmišlja na temu da proširi tu listu izbora sa albuma, ako bi se odluči da snimi i svojevrsni nastavak tog projekta.

“Kad bih sad radio tako nešto, sigurno bi se našli i neki autori koje tad nismo obradili, pre svih verovatno Bob Dilan", kaže lider “Električnog orgazma”.

Od andergraunda do rok zvezda

Karijeru su počeli u žanru pank muzike, hitovi koji su obeležili početak stvaralaštva su ujedno bili i njihov zaštitni znak u tom pravcu, od „Krokodili dolaze“, „Nebo“, preko „Konobara“ do hita „Zlatni papagaj“. Bili su pank, onda vrsta anderground rok muzike, ali su za kratko vreme stekli status zvezda. Ipak, Gile smatra da rokenrol nikad nije bio mejnstrim u bivšoj Jugoslaviji, a još manje sada u Srbiji.

"Narodnjaci su bili i ostali glavna struja u muzici ovde. To bi bio mejnstrim da smo mi bend iz Londona ili Njujorka, ali nismo. Mi jesmo počeli kao novotalasni band, ali posle našeg drugog studijskog albuma 'Lišće prekriva Lisabon' (1982), ja sam shvatio da je ta ploča vrhunac u okviru tog muzičkog izraza i da nemamo tu više šta da dodamo, da bend mora da se menja. Ideja je bila da se vratimo onome na čemu smo odrasli, na bazični, psihodelični, garažni rokenrol. To smo i uradili na 'Les Chansones Populaires' i nastavili dalje u tom pravcu", ocenio je rok muzičar.

Tanjug/Rade Prelić

 

Budući da je nedavno obeleženo i četrdeset godina od objavljivanja albuma "Lišće prekriva Lisabon", Gojković kaže da to što i danas traju posle toliko godina, smatra velikim poduhvatom. 

"Mi smo jako ponosni na to što smo uradili i želimo da produžimo život tim pločama i da ih predstavimo novoj publici. Otud i reizdanja starih albuma. Kad ih već reizdajemo, a i kako bend još uvek postoji, super je da ih i koncertno predstavimo. Očigledno je da je publika jako dobro to prihvatila, a i nama je zabavno da sviramo deo koncerta pesme koji nismo svirali 40 godina. U svakom slučaju nastavićemo sa tim", najavio je Gile.

Budući da grupa često nastupa svuda u regionu, Gile kaže da se ne oseća kao stranac ni u jednoj od država nastalih raspadom Jugoslavije. 

"Nisam jugonostalgičar, ali za mene je to prostor u kom sam rođen i formirao se kao čovek. Za mene je sve to moja domovina, bez obzira što se sad zove region i što moram da čekam u redovima da pređem neku granicu", kaže on.

Komentari (0)

Kultura