Aktuelno iz kulture

Dablin se oprostio od Šejna Mekgauena uz njegov božićni klasik "Fairytale of New York"

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

15:42

Dablin se oprostio od Šejna Mekgauena uz njegov božićni klasik "Fairytale of New York"
Dablin se oprostio od Šejna Mekgauena uz njegov božićni klasik "Fairytale of New York" - Copyright Tanjug AP/Liam McBurney/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Dablina oprostili su se od pevača Šejna Mekgauena, pevajući hit njegove grupe Pougs "Fairytale of New York" (Bajka o Njujorku), dok su kroz ulice prolazila pogrebna kola s konjskom zapregom.

Mekgauen je s grupom Pougs transformisao irsku tradicionalnu muziku i napisao neke od najlepših balada tokom osamdesetih godina 20. veka.

Pesma "Fairytale of New York" se nalazila na britanskoj listi top 40 singlova svake godine počevši od 2005. i nikad se nije našla na prvom mestu, a sada zauzima treće mesto.

Šejn Mekgauen preminuo je 30. novembra u 65. godini života. U decembru prošle godine muzičar je hospitalizovan zbog virusnog encefalitisa zbog kog je proveo nekoliko meseci ove godine na intenzivnoj nezi.

Ostaće upamćen kao muzičar koji je uspeo da snagu irske narodne muzike prenese na rok scenu, crpeći inspiraciju iz književnosti, mitologije i Biblije. 

Tanjug AP/Liam McBurney/PA via AP

 

Sa grupom "Pogues" je snimio pet albuma, a imao je i niz solo izdanja.

Još u mladosti se isticao darom za pisanje i čak dobio stipendiju za Vestminstersku školu, ali je izbačen u drugoj godini zbog posedovanja narkotika.

Zanimljivo je da je kao tinejdžer razmišljao da postane sveštenik, ali je onda pronašao pank. 
"Bio sam srećan dok sam se bavio pankom. Neverovatno srećan. Vi to nazivate haosom, ali ja to ne smatram haosom, nego prirodnim životom", rekao je jednom prilikom.

Komentari (0)

Kultura