Aktuelno iz kulture

Pet serija premijerno na festivalu u Sarajevu

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2021

-

17:25

Pet serija premijerno na festivalu u Sarajevu
Serije i filmovi - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, Đorđe Bajić, Valentina Gajić, promo/This and That produkcija

veličina teksta

Aa Aa

Pet najnovijih dramskih serija, "Kljun", "Vreme zla", "Nečista krv", "Crna svadba" i "Zlatni dečko", biće prikazano u sklopu programa "Pretpremijere Serije" na 27. Sarajevo Film Festivalu.

Ovaj program će biti otvoren projekcijom kriminalističke serije "Kljun" rediteljskog dvojca Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima. Uloge u ovom ostvarenju tumače Ivana Vuković, Drena Mršić, Ljiljana Blagojević, Mičko Ljubičić i Filip Ðurić.  

Prethodni projekat Gavrilović i Tomića, serija "Grupa", imala je svoju premijeru u okviru istog programu na 25. Sarajevo Film Festivalu, a takođe je i prva srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupila vodeća izraelska medijska kompanija "Kešnet internešnl".  

Festivalska publika imaće priliku da pogleda i istorijsku dramu "Vreme zla" reditelja Ivana Živkovića, koja je rađena po romanima Dobrice Ćosića i čija je radnja smeštena u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.  

Glumačku postavku čine Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević. 

Dramska serija "Nečista krv" u režiji Milutina Petrovića, u kom glavnu ulogu tumači Dragan Bjelogrlić, imaće u Sarajevu, takođe, svetsku premijeru.

Ostvarenje se temelji na istoimenom književnom delu Bore Stankovića i prati propast stare gazdinske porodice, kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država. Filmska verzija pod nazivom "Nečista krv - greh predaka" premijerno je prikazana na nedavno održanom Paliću.

Na programu je i psihološki triler "Crna svadba" reditelja Nemanje Ćipranjića, koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u sviet magije i drevnih obreda. Glumačku postavku čine Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Jelena Ðokić i Slavko Štimac.  

Poslednja projekcija u programu je rediteljski debi Ognjena Jankovića "Zlatni dečko", u kojem fudbalera Denisa Markovića igra glumac u usponu Denis Murić. 

Ova ostvarenja nadmeću se za Nagradu publike, te tako direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije, koje će biti dodeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.  

"U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji koju karakterišu upečatljive izvedbe regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore", ističe selektorka programa Pretpremijere Serije Tina Hajon. 

Kako Hajon navodi, sve serije biće premijerno prikazane na festivalu, a na programima regionalnih televizijskih kuća će se naći u sezoni jesen/zima.

Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. avgusta.

Komentari (0)

Kultura