Aktuelno iz kulture

"Leave the World Behind" najgledaniji na Netfliksu: O čemu se radi u novom filmu u produkciji Baraka i Mišel Obame

Komentari

Autor: The Messenger / The New York Times

11/12/2023

-

19:57

"Leave the World Behind" najgledaniji na Netfliksu: O čemu se radi u novom filmu u produkciji Baraka i Mišel Obame
"Leave the World Behind" najgledaniji na Netfliksu: O čemu se radi u novom filmu u produkciji Baraka i Mišel Obame - Copyright Tanjug AP/JoJo Whilden/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Novi Netfliksov film "Leave the World Behind" trenutno je najgledaniji na toj platformi, zahvaljujući zvezdanoj postavi i interesantnoj premisi, ali je manje poznato da je u njegovu produkciju i scenario bio uključen nekadašnji "prvi par" Amerike, Barak i Mišel Obama.

Psihološki triler zasnovan na istoimenom romanu Rumana Alama, koji se 2021. godine našao na Obaminoj letnjoj listi knjiga vrednih čitanja, režirao je Sem Esmail, poznat po seriji "Gospodin Robot". 

Džulija Roberts, za koju je Esmail rekao da je "Majkl Džordan među glumcima", tumači lik Amande koja sa suprugom Klijem (Itan Hok) i decom želi da se potpuno isključi od spoljašnjeg sveta na bajkovitom odmoru. 

Tanjug/Netflix via AP

 

Ni internet, ni telefoni, ni televizori ne rade u kući koju su iznajmili. Međutim, mirno veče prekida dolazak vlasnika vile Džordža (Maheršala Ali) i njegove ćerke Rut (Majala) koji ih obaveštavaju da je u celom Njujorku nestalo struje i mole ih da zajedno s njima prenoće u toj kući. 

Amanda je sumnjičava i gotovo neprijateljski nastrojena, ali na nagovor muža ipak pristaje. 

Sledećih dana sve je više čudnih i zastrašujućih pojava – zaglušujućih zvukova, nadletanja dronova, divljih životinja koje u krdima beže od nečega, pad aviona... Usled svega, među ukućanima počinje da raste napetost i nepoverenje.

Bivši predsednik ljubitelj Esmailovih filmova

Bivši predsednik već je bio ljubitelj Esmailovih filmova, kada je odlučio da njegova kuća "Higher Ground" producira "Leave the World Behind". 

AP Photo/Andrew Harnik

 

"Predsednik Obama je veliki ljubitelj filmova i njegovo znanje me je malo šokiralo. Nisam znao kakav je poznavalac kinematografije, ali upravo zbog toga posvetio se da pretvori ovu knjigu koju je voleo u dobar film. Dao mi je smernice o svemu - od teme, preko elemenata katastrofe, pa do likova i to od pripreme scenarija, pa do postprodukcije. On je jedan od najbriljantnijih umova na planeti, tako da je bilo nadrealno dobiti njegov uvid u sve to. Bila je to divna saradnja", rekao je Esmail za The Messenger.

U "Leave the World Behind" kompleksna priča ispituje rasne odnose i sukobe između klasa, a Esmail je ispričao da je želeo da je učini što realističnijom.

Film koji je na Netfliksu dostupan od petka, jedan je od tri filma iz "Higer Ground" koji će biti objavljivani u razmaku od po mesec dana na tom striming servisu. Druga dva su "Rustin", biografski film o aktivisti za prava gejeva Bajardu Rastinu, a drugi "American Symphony", dokumentarac o odnosu između muzičara Džona Batiste i njegove partnerke Sulejke Džavad. Zajedno, ovi filmovi svedoče o pokušajima Obamine produkcijske kuće da, kako on sam kaže, pria o "tenzijama koje postoje u našem društvu".

Tanjug/Netflix via AP

 

"Trebalo nam je neko vreme da podsetimo naš tim u Higher Ground, kao i u kreativnoj zajednici u Holivudu, da ovo nije nešto kao bioskop remek-dela. Nije sve što mi radimo pogodno za prikazivanje na javnom servisu. Poznati smo i po tome što gledamo drugačije stvari", rekao je Obama za New York Times.

Bivši predsednik priznao je da obožava naučnu-fantastiku, distopijske teme i trilere.

"Mišel se šali da se u mojim omiljenim filmovima grozne stvari dešavaju ljudima, koji potom umru, dok ona zapravo voli zabavne, optimistične priče koje je zasmejavaju", dodao je producent.

Bračni par Obama uskoro predstavlja još dva filma

Od osnivanja "Higher Grounds", bračni par Obama, bavili su se najpre manje ambicioznim projektima, poput emisije o hrani namenjene deci "Waffles + Mochi" i dokumentarca "Crip Camp", ali Ted Sarandos, izvršni direktor Netfliksa, kaže da sada ulaze u ozbiljniju igru.

Tanjug/AP/Brynn Anderson

 

"Mislim da ove godine sa 'Rustin' i 'Leave the World Behind' možete da vidite razmere i potencijal ambicija koje imaju i koje mi imamo za njih", rekao je Sarandos.

Kuća trenutno radi i na adaptaciji biografije Frederika Daglasa "Pesnik slobode" (Frederick Douglass: Prophet of Freedom), koju režira Redžina King, na osnovu scenarija Kempa Pauersa, a plan je i da se istraže drugi žanrovi. Tako snimaju krimi triler seriju "All the Sinners Bleed" i porodičnu dramu "Hello, Beautiful" na osnovu popularnih knjiga.

Mišel takođe blisko sarađuje sa Lupitom Njongo, koja će igrati u romantičnoj komediji "Fling", a radi i na dokumentarnoj seriji "Boomin Love" o starijim ljudima koji traže partnere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura