Poznati

Barak Obama na listu omiljenih filmova iz 2021. stavio "Quo vadis, Aida"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/12/2021

-

11:12

Barak Obama na listu omiljenih filmova iz 2021. stavio "Quo vadis, Aida"
Barak Obama na listu omiljenih filmova iz 2021. stavio "Quo vadis, Aida" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović/AP/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Barak Obama objavio je na Tviteru svoju listu omiljenih filmova iz 2021. godine, među kojima je i "Quo vadis, Aida", bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je nedavno dobio čak tri Evropske filmske nagrade.

Obama, koji je javno govorio o svojoj ljubavi prema filmovima, uz listu je napisao: "Svaki od ovih filmova govori moćnu priču i ja se nadam da ćete u njima uživati, kao što sam ja uživao".

 

 

Pored "Quo vadis, Aida", u kojoj glavnu ulogu tumači srpska glumica Jasna Đuričić, na Obaminoj listi su Spilbergov prvi mjuzikl "Priča sa zapadne strane", "Tragedija Magbeta" i "C'mon, C'mon" Majka Milsa, za koje se očekuje da će biti kandidati za Oskara.

Lista uključuje i "Judas and the Black Messiah", koji je dobio Oskara za najboljeg sporednog glumca i najbolju pesmu, kao i neobični, nezavisni film "Pig" sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Svoje mesto na listi su našli i "The Card Counter", "Old Henry", "The Last Duel", kao i japanski film "Drive My Car" i norveški "The Worst Person in the World".

Radnja filma "Quo vadis, Aida" smeštena je u 11. jul 1995. tokom rata u Bosni i Hercegovini. Aida, koju igra Jasna Đuričić, je prevodilac za Ujedinjene nacije i pokušava da spase svoju porodicu pošto je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu i započela masakr nad bošnjačkim stanovništvom tog područja.

Film koji je britanski Guardian opisao kao "potresan prikaz katastrofalnog pokušaja UN da spreče genocid u Srebrenici 1992. godine", bio je nominovan i za Oskara u kategoriji najbolji strani film, kao i za BAFTA nagradu, a osvojio je više od 30 priznanja na međunarodnim festivalima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin