Aktuelno iz kulture

Džek Dimić u Beogradu: Posebno zadovoljstvo kada radim u zemlji iz koje sam davno otišao u svet

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2021

-

21:01

Džek Dimić u Beogradu: Posebno zadovoljstvo kada radim u zemlji iz koje sam davno otišao u svet
Džek Dimić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poznati glumac Željko Dimić ili Džek Dimić, kako ga znaju u Holivudu, gostovaće sa svojom hit monodramom "Oj, živote" 5. avgusta u Beogradu na sceni pozorišta "Teatrijum", a specijalno za Tanjug ističe da ga veoma raduje što će ponovo biti pred srpskom publikom i to uživo na pozornici.

Osim u prestonici, monodrama prema tekstu Josipa Pejakovića će ovog leta gostovati i u Novom Sadu, kao i rodnom gradu proslavljenog glumca Bosanskoj Dubici.

Izvođenje monodrame će imati humanitarni karakter, što je glumcu posebno zadovoljstvo da pomogne uvek kad može svima kojima je pomoć veoma neophodna.

Pre pandemije taj poznati komad Dimić je igrao u klubu "Polet" u centru Beograda, dok će sada biti deo kulturne ponude novog pozorišta pod vedrim nebom "Teatrijum" u Kapetan Mišinom zdanju, koje vodi glumac Tihomir Tika Stanić.

Pandemija je već drugu godinu zaredom u dobroj meri zaustavila dramsku i muzičku umetnost i veliko je pitanje da li se kod nas i u svetu može vratiti na put gde je bila pre koronavirusa.

Korona uzela ozbiljan danak

"Mislim da će umetnost uspeti da prebrodi celu krizu i pandemiju. Istina uzela je korona svoj ozbiljan danak, ne samo u ovoj industriji nego u svim profesijama u celom svetu. Isto tako mislim da ništa nije večno. Smatram da korona neće dalje opstajati, tako da ona polako napušta ovaj svet. E sad, šta će nam doći posle kovida, ne bih znao, nisam Nostradamus", istakao je za Tanjug veoma traženi dramski umetnik na tržištu Amerike i diplomac Li Strasberg instituta u Njujorku.

Glumac je stigao u Srbiju na snimanje druge sezone kriminalističke TV serije "Klan" Slobodana Bobana Skerlića. Već je snimao jedan deo serijala pre mesec dana, a nastaviće i tokom septembra i oktobra.

Iako živi u sasvim drugoj vremenskoj zoni, Džek Dimić uspeva da bude prisutan u gostujućim rolama u domaćim igranim serijama "Vojna akademija", "Državni službenik", "Urgentni centar", "12 reči".

Takođe, igrao je u regionalnom serijalu "Konak kod Hilmije", kao i američkoj seriji "Predstraža" ("The Outpost"), čije su druga i treća sezona snimane u Srbiji. Sigurno je komplikovano snimati na tako dva udaljena kontinenta, ali glumac ima drugačije viđenje situacije.

"Imam sreću da živim u Njujorku koji je preko Atlantika, a u Srbiji je divna avio kompanija koja može da me prebaci u roku od osam sati sa jednog na drugo mesto, jer imamo taj direktan let", objasnio je Dimić.

Tako je, dodaje, u poslednjih pet godina više prisutan u srpskim projektima.

"To je svakako moj posao, naučen sam u Li Strasberg institutu da nemam nikakve barijere, posebno ne geografske. Glumac ide za poslom, i ako sebe vidim u nekoj ponuđenoj ulozi, ako mi se dopada scenario, način rada, svakako ću da se odazovem tom pozivu. Posebno mi je zadovoljstvo kada se radi o zemlji koju sam davno ostavio i otišao u svet", naveo je umetnik.

Ime ovog glumca se ime pojavljuje i na špicama mnogih popularnih TV serija Holivuda, kao što su "Mesto zločina" (CSI), "Red i zakon", "Plava krv", "Crna lista", "Elementary", "Burn Notice", "Chuck", "Casle", "Sleeper Cell" i "Hawaii Five-O".

Isto je kao u Srbiji, samo se u SAD radi sa većim budžetima

Osim toga, igrao je i u nezavisnim američkim filmovima, koje su režirali srpski autori ili su igrali glumci sa ovih prostora "Tri posle ponoći" (2001) reditelja Li Dejvisa, uz Denija Glovera i Sergeja Trifunovića, kao i "Srpski ožiljci" (2009) Vladimira Rajčića i Brenta Hafa, gde igraju Majkl Medsen, Mark Dakaskos, Jana Milić, i ponovo - Trifunović.

"Posao je isti kao i ovde u Srbiji, samo na nekom drugom nivou u SAD, jer se tamo radi sa većim budžetima i naravno za glumce su, što bi se reklo, veće plate. Ipak, profesionalizam je skoro na istom nivou u Americi i Srbiji", kaže Dimič na temu angažmana u velikim američkim industrijama.

Ističe da nikada nije imao nijedno neprijatno iskustvo u karijeri na snimanju svih tih projekata u SAD, kao ni u našem regionu, te da je uvek imao sjajnu saradnju sa svima.

Zanimljivo je da je upravo Džek Dimić vratio Žarka Lauševića na glumačku scenu kada su zajedno u SAD izvodili duo dramu "Emigranti" Slavomira Mrožeka od pre dve decenije.

Kaže da mu je ogromno zadovoljstvo bilo da radi sa Lauševićem, iako je u to vreme je počinjao karijeru i bio je još student.

"Pre svega je on izuzetan čovek, izvanredno ljudsko biće, i naravno odličan glumac. Mi smo za tih osam meseci proba predstave ne samo uživali u zajedničkom radu, u dva kompleksna lika koje je Mrožek napisao, već i u druženju koje je bilo na ličnom i profesionalnom nivou", sa velikim emocijama se priseća saradnje.

"Tada sam bio student dok smo radili komad, jeste mi bila velika trema da radim sa velikim Lauševićem, ali mi je on sam veoma brzo pomogao da tako nešto prevaziđem, što i jeste njegova veličina. Mi smo pre svega ljudi, onda tek umetnici", ispričao je umetnik.

Sa Lauševićem se ponovo sreo na snimanju post-apokaliptičnog filma "Volja sinovljeva" Nemanje Ćeranića (nagrađivani film "Lihvar" od ove godine), koji se nalazi u fazi post-produkcije.

Takođe, Dimić je snimio i akcionu dramu "Ključ" Marka Sopića, gde igra Radivoje Raša Bukvić, još jedan srpski glumac sa karijerom u inostranstvu.

Najavljen je i novi domaći film "Kofer" Bojana Andrejeka, gde igra i Frano Lasić.

Željku Dimiću je ponuđena uloga, mada još nisu snimili njegove kadrove.

"U planu je da se čujem sa rediteljem dok sam u Srbiji, tako da on je taj koji komanduje tim filmom. Meni preostaje samo da budem spreman kada dođe vreme da stanem pred kameru", kaže Dimić.

Istakao se u kratkometražnom filmu "U ime oca" (2007), koji je osvajao brojne značajne nagrade na svetskim festivalima, kao i u dokumentarnom projektu "Teslin narod", gde je bio u ulozi Nikole Tesle, naratora i sebe samog kroz segment svoje priče o životu u SAD.

Upitan da li dramskim umetnicima prija kada su istaknuti u prvi plan ili se ima takav utisak kaže da je glumac radnik najamnik.

Posao je surov, ali tu sam realnost odavno prihvatio

"Tu realnost sam odavno prihvatio još na prvom profesionalnom zadatku. Posao ne odvajam tako, na velike i male uloge. Smatram da ono što mi je ponuđeno da radim, treba da budem sposoban da to iznesem najbolje što mogu, da pružim svoj maksimum", naveo je Dimić.

"Glumac je tu da služi svom karakteru, u filmu, seriji, predstavi. Nemam prava da razočaram publiku koja je platila kartu i došla da gleda ne samo mene, već moj lik".

Dimić je jedini u celom regionu koji, osim Radeta Šerbedžije i Gorana Višnjića, stalno snima holivudske serije i filmove.

"Teško je održavati taj kontinuitet i biti uvek angažovan, jer je naš posao veoma surov, ali ja sam uzeo od prvog dana taj stari pristup da svaku ulogu radim kao prvu i poslednju. Odnosno kao da nikad nisam radio pre toga, i kao da nikada neću glumiti posle toga", kaže Dimić te zaključuje:

"Kako grupa `Ramones` peva `Danas jeste, sutra niste`, tako ja o sutrašnjici ne razmišljam, ali svakako nije lako stalno snimati i biti u priči, posebno jer je jaka konkurencija u svetu".

Komentari (0)

Kultura