Aktuelno iz kulture

Zemlja Gruva inspirisana Aleksom Šantićem: Kako zvuči "O, klasje moje" u izvođenju Konstrakte

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

20:20

Zemlja Gruva inspirisana Aleksom Šantićem: Kako zvuči "O, klasje moje" u izvođenju Konstrakte
EXIT Promo - Copyright EXIT Promo

veličina teksta

Aa Aa

Konstrakta i Zemlja Gruva objavili su novu pesmu "O, klasje moje" po čuvenom tekstu pesnika Alekse Šantića koja će biti deo nove serije u okviru školskog programa RTS po imenu "Lektizer".

Pesma o patnji seljaka, koju je Šantić pod originalnim nazivom "Muka" napisao 1910. godine, u interpretaciji kreativnog sastava dobila je prizvuk regea i fanka. 

Inače, publika od nedavno može da čuje i novu pesmu "Put" koju je Konstrakta snimila sa muzičarem Magnificom za film "Čuvari formule".

"Pesma je nastala iz filmskog dela, što smatram da je veoma važno istaći, pa podjednako nosi kako ozbiljnost, tako i optimizam. Tekst pesme donekle predviđa emotivnu tematiku i iako takav pristup ponekad može da deluje suvišno i odbojno, mislim da smo u ovom slučaju na jednostavan način uspeli da istaknemo temu solidarnosti i saosećanja među ljudima, što je u današnje vreme veoma bitno", navila je u zvaničnom saopštenju Konstrakta.

Umetnica je u nedavnom intervjuu za Politiku najavila da radi na nekoliko pesama i da će one biti objavljene u narednih pola godine.

Ana Đurić, kako glasi njeno pravo ime, već godinama stvara zajedno sa grupom Zemlja Gruva, a prvu solo pesmu "Žvake" snimila je 2019. godine. 

Ipak, najveću pažnju domaće, a kasnije i evropske javnosti, privukla je pesmom "In corpore sano" kojom je predstavljala Srbiju na Evroviziji 2021. u Torinu i koja joj je donela visoku, petu poziciju.

Komentari (0)

Kultura