Aktuelno iz kulture

Film Vladimira Perišića "Lost Country" nominovan za nagradu Lumiere

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

12:43

Film Vladimira Perišića "Lost Country" nominovan za nagradu Lumiere
Film Vladimira Perišića "Lost Country" nominovan za nagradu Lumiere - Copyright Prinskrin/Youtube/La Semaine de la Critique

veličina teksta

Aa Aa

Film Vladimira Perišića "Lost Country", koji trenutno igra u bioskopima u Srbiji, nominovan je za nagradu Lumiere, saopštili su producenti. 

Ovu nagradu dodeljuje francuska Acadimie des Lumieres sačinjena od 110 internacionalnih kritičara iz oko trideset zemalja koji nagrađuju nabolje francuske filmove i koprodukcije tekuće godine. 
Radi se o jednim od najprestižnijih nagrada francuske filmske industrije koje su francuski ekvivalent američkim nagradama Golden Globe koje dodeljuje Hollywood Foreign Press Association.

"Posle uspeha kod francuske i arapske kritike, drago mi je da su kvalitet 'Lost Country' prepoznali i internacionalni kritičari. Posebna čast je da smo u društvu sa Nurijem Bilge-Džejlanom i Kenom Loučom", izjavio je ovim povodom reditelj i producent filma Vladimir Perišić. 

Nagrade će biti dodeljene 22. januara 2024. u Parizu, a u istoj kategoriji su nominovani i "About Dry Grasses" Nurija Bilge-Džejlana, "Old Oak" Kena Louča, "Hound" Kamala Lazraka i "The Blue Caftan" Marjam Tuzani. 

Film "Lost Country" imao je svoju svetsku premijeru na Kanskom filmskom festivalu, u selekciji Nedelja kritike gde je glavni glumac Jovan Ginić osvojio nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca, a na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca.

"Lost Country" prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. 

Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura