Aktuelno iz kulture

Film "Lost Country" Vladimira Perišića otvara Festival autorskog filma u MTS Dvorani

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

09:10

Film "Lost Country" Vladimira Perišića otvara Festival autorskog filma u MTS Dvorani
Konferencija za medije povodom 29. Festivala autorskog filma - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski film "Lost Country" Vladimira Perišića će 24. novembra svečano otvoriti 29. izdanje Festivala autorskog filma koji će ove godine trajati do 1. decembra na više lokacija u Beogradu i jednom bioskopu u Nišu.

Direktor FAF-a Igor Stanković je istakao da svi sa nestrpljenjem očekuju početak 29. edicije koja donosi čak 82 filma u 13 programskih celina sa do sada najvećim brojem gostiju. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

Igor Stanković

Stanković je podsetio da su pred jubilarno 20. izdanje objavili monografiju naziva "Pohvala ludosti" i da bi uoči 30. festivala mogli da izdaju sličnu knjigu koja bi nosila naslov "Pohvala hrabrosti" koja bi isticala istrajnost i održavanju ovako važnog festivala.

On je naglasio da 82 filma dolaze iz gotovo svih zemalja sveta, sa impresivnim brojem gostiju.

Centralne programske celine čine Takmičarski i Glavni program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije predstaviti nove tokove u autorskom filmu. 

Glavna lokacija festivala biće Mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti emitovane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture "Studentski grad", bioskopu Cine Grand BIG Rakovica, kao i Cinegrand Delta Planet Niš.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Srdan Golubović

Reditelj Srdan Golubović je predstavio Takmičarski program i potvrdio da je tradicija da u ovoj selekciji uvek bude 12 filmova.

"Istina, kako je Igor rekao, 20. FAF je bio na neki način prekretnica, a sam festival nije nastao tek tako preko noći, već se stvarao uvek skromno i postepeno. Van granica Srbije smo gradili autentičnost i autoritet našeg festivala. Tako i na ovogodišnjem izdanju nikad nije bilo više gostiju i filmova, prilika je da ponovo pokažemo da se ovde gaji, vrednuje i pazi autorski film koji ima posebnost i autentičnost", naglasio je Golubović.

Predsednik saveta i selektor FAF-a Golubović je rekao da nema puno takvih festivala koji su hrabri i promovišu nove glasove savremenog autorskog filma. 

"Selekcija ove godine nije viđena nekim našim ličnim ukusima, afinitetima i senzibilitetima. Odabrana ostvarenja predstavljaju veoma različite poetike autora, intimne priče, kao i politička, provokativna dela", približio je Golubović selekciju Takmičarskog programa.

Tu spadaju "Crveni kofer" Fidela Devkote (Venecija i Cirih festivali 2023), "Ekskurzija" Une Gunjak (Lokarno, Sarajevo i Sao Paulo festivali), "Disko igrač" Đakoma Abrucezea (Berlin i Melburn), "Hir" Ilje Povolockija (Kan, San Sebastijan), "Doseljenici" Felipea Galveza Aberle (Kan, Toronto), "Kritična zona" Alija Ahmadzadea (Lokarno, Sao Paolo).

Takođe, Takmičarsku selekciju čine: "Mešanac" Vuka Lungulova (sin našeg poznatog reditelja Darka Lungulova) - Berlin i Sandens festivali, "Stepe" Marine Vrode (Lokarno, Sao Paolo), "Objašnjenja za sve" Gabora Rajsa (Venecija, Čikago), "U žutoj čauri" Fam Tjen Ana (Kan, San Sebastijan), "Samo reka teče" Veia Šudžuna (Kan, London) i "Predskazanje" reditelja Balojia (Kan, Karlovi Vari, London).

Na konferenciji je istaknuto da je naš veliki filmski i pozorišni reditelj Boro Drašković ovogodišnji dobitnik nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić", koju FAF dodeljuje za celuokupan doprinos filmskoj umetnosti. 

FAF Promo

 

Kako su naveli, prizori iz njegovog filma "Horoskop" postali su jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok "ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja, koji naše društvo još uvek ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor". 

Srđan Vučinić je detaljno predstavio Glavni program: "Himera" Alis Rorvaher, "O suvom bilju" Nuri Bilge Džejlan, "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, "Posmatranje" Janeza Burgera (koscenarista je bio preminuli Srđan Koljević), "Lost Country" Vladimira Perišića, "Otet" Marka Belokija, "Savršeni dan" velikog nemačkog autora Vima Vendersa, "Zver" Bertranda Bonela, "Seljani" DK Velčmana i Hjua Velčmana, "Kako se kresnuti" Moli Mening Voker, "Stari hrast" slavnog Kena Louča i "Izgubljeni u noći" Amatea Eskalantea.

Festival će u petak, 24. novembra u 19 časova u Mts Dvorani otvoriti nagrađivano ostvarenje „Lost Country“ autora Vladimira Perišića. 

Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti filmska ostvarenja novih, originalnih i relevantnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije.

Drama "Lost Country" prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. 

"Lost Country" premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca. 

Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić. 
Plakat 29. FAF-a, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je filmom "Horoskop" Bore  Draškovića.

Povodom 40 godina od nastanka, festival će u terminu Počasne projekcije prikazati restaurisanu verziju filma "Nostalgija" u 4K rezoluciji, remek-dela Andreja Tarkovskog. Film je snimljen u Italiji, u produkciji televizije RAI od koje su dobijena i ekskluzivna prava za ovo prikazivanje. 
Kako Jugoslovenska kinoteka nema kopiju ovog filma, to će ujedno biti prva filmska projekcija "Nostalgije" u Beogradu nakon FEST-a davne 1984. godine.

Promo

Iz filma "Jadna stvorenja"

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji film „Jadna stvorenja“ reditelja Jorgosa Lantimosa biće prikazan 25. novembra u Mts Dvorani (sala 1). 

U pitanju je neverovatna priča o napretku mlade žene, Bele Bakster (Ema Stoun), koju briljantni naučnik, dr Godvin Bakster (Vilem Defo) ponovo vraća u život.

Pod Baksterovom zaštitom, Bela je željna učenja. Međutim, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, ona beži sa Dankanom Vederbernom (Mark Rafalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom sveta. 

Film “Savršeni dani” Vima Vendersa biće prikazan u nedelju, 26. novembra.

Novo ostvarenje Vendersa predstavlja  dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas. 

Radnja filma prati junaka Hirajamu koji izgleda da je potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. 

Izvan svoje svakodnevne rutine, on uživa u strasti prema muzici i knjigama. 

Na FAF ponovo stiže 27.11. i antologijski reditelj Ken Louč sa filmom "Stari hrast" o budućnosti poslednjeg preostalog paba u selu na severoistoku Engleske. 

Zbog zatvorenih rudnika, meštani napuštaju selo i stanovanje postaje jeftinije i dostupnije, što ovu lokaciju čini idealnom za naseljavanje sirijskih izbeglica. 

Reditelj Marko Belokio na autorski festival dolazi sa politički veoma snažnim ostvarenjem "Otet" koji će biti prikazan 28. novembra.

Direkcija festivala je predstavila i filmove iz programa "Hrabri Balkan", "Bande A Part", "Sirovo", "Retrospektiva: Zoran Solomun", "Zaboravljeni: Vršnjačko nasilje na filmu", "Cinefondation", "Specijalne projekcije".

Tanjug/Nemanja Jovanović

Milena Debeljković

Milena Debeljković je detaljno govorila o selekciji "Mreža Festivala Jadranske regije" sa novih sedam ostvarenja iz Danske, Norveške, Francuske, Grčke, Luksemburga i drugih zemalja.

Leticija Kilik iz Francuske ambasade u Beogradu je govorila o 8. izdanju Francusko - srpskim filmskim susretima na FAF-u, od 28. novembra do 1. decembra, uz podršku Filmskog centra Srbije, Mts Dvorane, Francuske ambasade, gde će biti održana tri panela i tri master klasa.
Kilik je izrazila zadovoljstvo što će srpsko-francuska produkcija "Lost Country" Vladimira Perišića, autora koji živi u Francuskoj, otvoriti 29. FAF.

Pored svih selekcija, kreiran je i program "Omaž Srđanu Koljević", posveta nedavno preminulom scenaristi i reditelju koji nas je zauvek napustio početkom jula ove godine.

Ovaj program predstavlja šest njegovih omiljenih filmova: "Gorki deo reke" Jovana Živanovića, "Most" Hajrudina Krvavca, "Rio Bravo" Hauarda Hoksa, "Pet Geret i Bili Kid" Sema Pekinpoa, "Jesen Čejena" Džona Forda i "Velika iluzija" Žana Renoara.

U okviru projekcije tih filmova, publici će se obratiti studenti dramaturgije sa Fakulteta dramskih umetnosti kojima je Srđan Koljević predavao.

Komentari (0)

Kultura