Aktuelno iz kulture

Od lične harfistkinje kralja Čarlsa do alternativnih rokera: Izvođači koji su zahvaljujući Dočeku prvi put u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2023

-

21:34

Od lične harfistkinje kralja Čarlsa do alternativnih rokera: Izvođači koji su zahvaljujući Dočeku prvi put u Novom Sadu
Doček Nove godine u Novom Sadu - Copyright V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad je u prethodnih šest godina ugostio mnogobrojne muzičare i muzičarke iz svih krajeva sveta. Umetnici različitih muzičkih žanrova u jednom danu okupljeni su zahvaljujući Dočeku zbog kojeg su neki od njih, baš zahvaljujući ovoj jedinstvenoj proslavi Nove godine, po prvi put u Novom Sadu.

Tako su prethodnih godina po prvi put u Novom Sadu bili čuveni britanski trio Kosheen, Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava Morcheeba, indi rok bend Shortparis, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička R’n’B princeza Nneka, britanski broj jedan d’n’b zvuka, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, francuski bend Nouvelle Vague, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, autentična američka pevačica Chrysta Bell, zvezde iz Londona Haelos i mnogi drugi.

Predstavljamo vam šest izvođača koji će, zahvaljujući ovogodišnjem Dočeku, po prvi put nastupati u Novom Sadu.

Ketrin Finč

Lična harfistkinja nekadašnjeg princa od Velsa, danas kralja Čarlsa, i jedna od najboljih klasičnih muzičarki sveta, Ketrin Finč uspela je da jednom izvedbom Bahovih varijacija postane vlasnica prvog mesta na top-listi albuma klasične muzike u Velikoj Britaniji.

Jennie Caldwell

 

Zaslužna je za popularizaciju harfe više nego bilo koji izvođač sveta na ovom instrumentu, zbog čega je i zovu njegovom kraljicom.

Rišard Galijano

Zovu ga jedinim pravim Pjacolinim naslednikom, koji je promenio istoriju harmonike i obeležio savremenu džez scenu. Galijano je poneo najprestižnije muzičke nagrade nastupajući na pet kontinenata, sarađivao je sa legendama svetske scene poput Četa Bejkera, Ala Fostera, Edija Luisa i mnogih drugih, te je jedini svetski umetnik na harmonici koji snima za prestižnu kuću Deutche Grammophon.

Žisela Žoao

Diva sasvim originalnog glasa, Žisela Žoao, predstavlja centralnu figuru i jednu od najvećih umetnica na portugalskoj muzičkoj sceni.

bychristybarley

 

Mnogobrojnim uspešnim nastupima i nagradama, Žisela se brzo probila u sam vrh savremenog fada, prateći autentičnost tradicionalne matrice, ponirući u iskonsku energiju žanra, bez ekscesa i manirizma, a opet, uspevajući da savršeno inkorporira savremen zvuk u svoju muziku.

Flamingods

Britansko-bahreinski spoj benda Flamingods donosi alternativne rok numere, koje se mešaju sa psihodeličnim ritmovima, elektronskim melodijama i pankom.

Prepoznatljivi su po rotirajućim pozicijama i razmeni instrumenata tokom lajv nastupa, što svako izvođenje čini neponovljivim, a ništa manje se ne očekuje ni na njihovom prvom nastupu u Novom Sadu.

Metju Džonson

Iz najpopularnijih svetskih klubova dolazi i Metju Džonson, jedan od redovnih di-džejeva u čuvenom berlinskom Berghajnu. Redovi za ulazak na njegove nastupe uvek su veliki, pa će tako njegov prvi nastup u Srbiji sigurno biti ispraćen istim intenzitetom.

Frenk Rodžer

Sa karijerom koja se proteže do kasnih 90-ih, Frenk Rodžer je umetnik čija ga je posvećenost svom zanatu postavila kao jednog od vodećih di-džejeva u Parizu.

Privatna arhiva

 

Kao DJ i producent pokazao se kao izuzetan talenat, koji je ostao relevantan i savremen bez obzira na najnovije trendove. Njegova muzika ima bezvremenski kvalitet, stečen time što je ostao veran korenima haus muzike, što prepoznaju desetine hiljada slušalaca na vodećim muzičkim platformama!

Pored njih Doček će ugostiti i jednog od osnivača domaće tehno scene, Marka Nastića i novosadske DJ-eve Runy i 2MUCH, dobitnike MTV nagrade i čuvenog hrvatskog Porina Elemental, legende roka na ovim prostorima Partibrejkers. Na ovogodišnji Doček stiže i vrhunski svetski a capella sastav A Fileta, legenda gitare Vlatko Stefanovski, renomirani simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, uz regionalno poznat banjalučki bend SOPOT.

Novosadski Big Bend i gosti doneće zvuke Holivuda i najvećih jugoslovenskih filmova, a stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, predstavnici domaćeg progresivnog alternativnog zvuka Kanda, Kodža i Nebojša u unplugged verziji, začetnik globalnog muzičkog fenomena poznatog kao Balkan bit Kiril Džajkovski, jedan od pionira elektronske muzike DJ Dejan Milićević, srpska džez diva Lena Kovačević, dečji hor SNP-a i drugi.

Ulaznice za Doček 13. januara mogu se pronaći na svim prodajnim mestima Gigstix-a i onlajn na sajtu gigstix.com dok su svi programi na Dočeku 31. decembra besplatni. 

Komentari (0)

Kultura