Aktuelno iz kulture

Milena Dravić i Dragan Nikolić dobijaju trg u Beogradu: U planu i skulptura "Obraz uz obraz"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

30/07/2021

-

10:52

Milena Dravić i Dragan Nikolić dobijaju trg u Beogradu: U planu i skulptura "Obraz uz obraz"
Milena Dravić i Dragan Nikolić dobijaju trg u Beogradu: U planu i skulptura "Obraz uz obraz" - Copyright Beoinfo, Printscreen YouTube/ Davor Pavlovic

veličina teksta

Aa Aa

Trg na uglu uglu Mileševske i Cara Nikolaja koji je trenutno u izgradnji, poneće ime našeg proslavljenog glumačkog para Milene Dravić i Dragana Nikolića, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za informisanje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je u gostovanju na televiziji K1 izjavio da je u planu i postavljanje skulpture koja predstavlja Milenu i Dragana iz kultne serije "Obraz uz obraz".

"Mesto na kojem smo ovog jutra još jednom svedoči da Beograd ne zaboravlja svoje legende. Milena Dravić i Dragan Nikolić su velikani našeg glumišta koji su obeležili celu jednu epohu", rekao je gradonačelnik i najavio da će trg površine 859 kvadratnih metara biti završen do kraja septembra.

Inicijativu da se trg nazove skverom Milene i Gage, podneo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a odluka bi trebalo da stupi na snagu 14. oktobra, kada se navršava tačno tri godine od smrti Milene Dravić, saopšteno je na servisu Beoinfo.

"Ponosan na budući Trg Milene i Gage. Tako će dobiti večno pamćenje i biće zauvek zajedno kao što su bili tokom života", napisao je Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

 

 

Radovi na ovoj lokaciji startovali su prve nedelje jula, a vrednost radova je 42 miliona dinara.

O Mileni i Gagi

Dragan Nikolić je jednom prilikom ispričao da se sa svojom budućom suprugom upoznao na snimanju filma "Horoskop".

"Ona je tad već bila popularna, a meni je to bio, čini mi se, treći ili četvrti film. Tad sam prvi put video Milenu Dravić uživo", rekao je tada Dragan Nikolić.

Venčali su se dve godine kasnije i iste godine počeli da vode legendarnu emisiju "Obraz uz obraz".

Dragan Nikolić je prvu ulogu na filmu imao je 1964. godine u filmu "Pravo stanje stvari", ali je slavu stekao u ostvarenju Živojina Pavlovića "Kada budem mrtav i beo" iz 1967. godine, za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli godinu dana kasnije.

Tokom svoje bogate karijere snimio je više od 30 filmova, među kojima su "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", "Mlad i zdrav kao ruža", "Bez reči", "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva" i "Banović Strahinja", u kom je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli.

Nastupao je i u kratkim igranim filmovima te na televiziji, a bio je omiljen u liku Prleta iz filmova i televizijskih serija "Otpisani" (1974) i "Povratak otpisanih" (1976), režisera Aleksandra Đorđevića.

Umro je 11. marta 2016. godine posle duge i teške bolesti.

Milena Dravić je rođena 1940. godine u Beogradu i dugo sanjala o tome da postane balerina. Međutim, sudbina je htela da se još kao srednjoškolka nađe u filmu "Vrata ostaju otvorena" Františeka Čapa. Igrala je u mnogim kultnim filmovima bivše Jugoslavije, među kojima su "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Sutjeska" i mnogi drugi.

Kratko je bila u braku sa Purišom Đorđevićem sa kojim je snimila "Devojku" i "Jutro", prikazano na Venecijanskom festivalu.

Devedesetih nije mnogo snimala, ali su je posle demokratskih promena, na scenu vratili mladi reditelji.

Dobitnica je niza priznanja, među kojima su sedam Zlatnih arena u Puli, nagrada za najbolju žensku ulogu u filmu "Poseban tretman" u Kanu 1980, "Dobričin prsten" i nagrada "Pavle Vujisić" koje se dodeljuju glumcima za životno delo i mnoge druge.

Milena Dravić je umrla 14. oktobra 2018. i sada zajedno sa svojim suprugom Draganom Nikolićem počiva na Novom groblju u Aleji velikana.

Komentari (0)

Kultura