Aktuelno iz kulture

Ljubavni trougao u režiji Line Vertmiler za Ginisa: Najduži naziv filma u istoriji sastoji se od pet rečenica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

23/12/2023

-

17:20

Ljubavni trougao u režiji Line Vertmiler za Ginisa: Najduži naziv filma u istoriji sastoji se od pet rečenica
Ljubavni trougao u režiji Line Vertmiler za Ginisa: Najduži naziv filma u istoriji sastoji se od pet rečenica - Copyright Prinskrin/Youtube/FilmItalia

veličina teksta

Aa Aa

Verovatno ste čuli za filmove "Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu" i "Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana", ali ma koliko dugački bili njihovi naslovi, ipak ne mogu da se uporede sa imenom ostvarenja legendarne Line Vertmiler koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Drama italijanske rediteljke u nazivu ima čak pet rečenica, koje u slobodnom prevodu glase: "Krvavi sukob u naselju Sikulijana između dvojice muškaraca zbog udovice. Sumnja se na političke motive. Ljubav-Smrt-Šimi. Prelepi Lugano. Tarantele. Taraluči i vino" ("Un Fatto Di Sangue Nel Comune Di Siculiana Fra Due Uomini Per Causa Di Una Vedova. Si Sospettano Moventi Politici. Amore-Morte-Shimmy. Lugano Belle. Tarantelle. Taraluči i E Vino").

Pošto je film ovakvog naslova bilo nemoguće promovisati u svetu, poznatiji je po skraćenom nazivu: "Krvavi obračun" ili jednostavnije - "Osveta". 

Onima koji su bolje upoznati sa delima rediteljke Vertmiler, znaju za njenu sklonost (vrlo) deskriptivnim naslovima.

Iako je većina skraćena za lakše distribuiranje na međunarodnom tržištu, originali naslovi dosledno opisuju tačno ono što se u filmovima i dešava. 

Na primer, dva njena najpoznatija filma -  "Ljubav i anarhija" i "Odnešeni" - u originalu glase: "Film o ljubavi i anarhiji - ili 'Jutros u 10 u ulici Via dei Fori kraj poznate javne kuće...'" i  "Odnešeni neobičnom sudbinom na plavo more augusta". 

O čemu se radi u "Krvavom obračunu"?

Zvezde "Krvavog obračuna" su Sofija Loren, Marčelo Mastrojani i Đankarlo Đanini, titani iz najblistavijeg perioda italijanske filmske industrije.

U filmu, na predratnoj Siciliji, tek što su fašisti preuzeli vlast, dva čoveka zaljubljuju se u istu ženu. Promene u državi odvešće ih zajedno na prekookeansko putovanje u Njujork.

Otkako joj je muž ubijen zbog odbijanja da se pridruži štrajkovima, zbog čega je doživela spontani pobačaj, udovica Titina Paterno (Loren) je pustinjak i živi od kopanja i prodaje uglja. Nakon deset godina provedenih u Rimu, socijalistički advokat/zemljoposednik Rozario Maria Spalone (Mastrojani) vraća se na Siciliju i odmah biva zaslepljen Titininom lepotom. Kako bi joj se približio, predlaže novo suđenje za ubice njenog muža. 

Na Siciliju se nakon dužeg vremena takođe vraća i rođak Titininog muža, Nik (Đanini), koji je gajio osećanja prema Titini od kada je bio dečak. Titina shvata da je zaljubljena u oba muškarca, ali možda će biti primorana da bira.

Predstavljamo vam još neke, sumanuto dugačke, nazive filmova:

1. "Ti veličanstveni ljudi u svojim letećim mašinama; ili, kako sam letio od Londona do Pariza u 25 sati i 11 minuta" (Those Magnificent Men in Their Flying Machines, or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes) (1965)

2.  "Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana" (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) (2006)

3.  "Potvrđeno istinite avanture navodne teksaške navijačice koja je ubila mamu" (The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader-Murdering Mom) (1993)

4. "Događaji koji se odvijaju pre, tokom i posle srednjoškolske košarkaške utakmice" (Events Transpiring Before, During and After a High School Basketball Game) (2021)

5.  "Ko je Hari Kelerman i zašto govori one strašne stvari o meni?" (Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things About Me?) (1971)

Komentari (0)

Kultura